Vajon vonzó marad Budapest? – Prognózis a járvány utáni befektetői piacra

Hírek Kiemelt

Egy 5 éves folyamat ért véget, illetve torpant meg alaposan nem sokkal a koronavírus felbukkanása előtt. 2014 és 2019 között Budapest belvárosában egymást érték a külföldi befektetők, akik ingatlanokat vásároltak fel. A jelenlegi helyzetet és a piaci állapotokat tanulmányozva joggal merül fel a kérdés, hogy a járványhelyzet végével vajon visszaáll-e, ismét tapasztalható lesz-e ez az intenzív érdeklődés.

„Pontosan tudjuk, hogy melyek voltak a fő okok, amelyek vonzották a külföldi befektetők jó részét, ez pedig nem más, mint a turizmus növekedése és az Airbnb térhódítása volt – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – A járvány pedig senkivel sem volt kíméletes, egyforma mértékben hatott a Budapesthez hasonló városokra, azaz azokra a helyekre, ahol a turizmus dominált, ahol az Airbnb kifejezetten aktív piaci szereplő volt.”

A belvárosi ingatlanok specialistája szerint egyértelmű, hogy 2021 még biztosan nem lesz olyan erős év, mint 2019 volt, de a vakcinák megjelenése és az oltások tömegessé válása után várható, hogy a korlátozások enyhülnek, esetleg feloldódnak. És ha a határok ismét megnyílnak, az emberek mozgása fokozatosan el fog indulni.

„Mi azt prognosztizáljuk, hogy elég gyorsan ismételten meg fog jelenni a külföldi befektetők igénye a kis lakások iránt, főleg a belvárosban – véli Ben-Ezra Orran. – Eleinte még ez nagyon alacsony számban mutatkozik majd meg. Valószínűleg az Airbnb lakások tekintetében fog leginkább mozgás látszódni, mert az elmúlt évek fellendülése során telítődött a piac ahhoz képest, hogy a közeljövőben minden bizonnyal jóval kisebb lesz a turisták által generált kereslet. Sokkal valószínűbb, hogy a hosszútávú bérbeadás lesz a fő iránya ezeknek a befektetőknek.”

A Central Home úgy jósolja, hogy legkorábban 2022-2023 lehet az az év, amikor talán visszaállhat a régi tendencia és a 2019-es szintet megközelítve pezsdül fel ismételten a budapesti, belvárosi ingatlanpiac. Nem is az a fő kérdés, hogy lesz-e fellendülés és lesz-e erősődő igény a belvárosi ingatlanokra, hanem az, hogy milyen vevőcsoport fog megjelenni és dominálni. Az elmúlt 20 évet tanulmányozva egyértelműen látható, hogy időről időre változás lesz abban, hogy mely országokból érkeznek legnagyobb számban a külföldi befektetők a belvárosi piacra.

„Nehéz időszakon vagyunk túl, de ennek ellenére pozitívan látjuk a jövőt, a vakcinák elterjedése és a tömeges oltások utáni időszakot”– összegzi a szakértő. – Erre mindenképpen hatással lesz az is, hogy az ingatlanpiaci áringadozás viszont a közeljövőben kevésbé lesz meredek, mint ahogyan azt a legtöbben a válság kezdetén várták, nyilván ezek nagy részben a magyar kormány lépéseinek (hitelmoratórium, 5%-os újlakás ÁFA visszaállítása) pozitív hozadékai.”

SOCIAL MEDIA