Újfajta trendek az irodában

Hírek

Annak ellenére, hogy a piac kezdetben az irodahelyiségek méretének csökkentésére törekedett, ma már egyre nagyobb az igény a rugalmas és „otthonos” irodai kialakítás iránt, ami a munkavállalók jóllétét és szórakozását is szolgálja. A bérlők olyan irodákat keresnek, amelyek rugalmasan alakítható munkaterületeket, előadótermeket, kávézó- és pihenőzónákat biztosítanak, és ezzel olyan környezetet teremtenek, ami inkább hasonlít egy közösségi térhez, mint egy hagyományos munkahelyhez.

 

Üdítő látni, hogy négy év elteltével felerősödött újra az a szemlélet, hogy az iroda nélkülözhetetlen szerepet játszik a vállalati kultúra, a termelékenység és a munkatársak elkötelezettségének megteremtésében. A H2Offices első fázisának bérbeadási folyamata is rávilágított erre a tendenciára. Itt az irodahelyiségek iránti kereslet továbbra is nagyon erős, és volt rá példa, hogy a bérlők röviddel a bérbeadás után további területeket igényeltek” – mondta Cseke Amarilla, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési üzletágának bérbeadási és vagyonkezelési igazgatója.

A rugalmasság mellett a fenntarthatóság és az ESG-tényezők is egyre fontosabbak az ügyfelek számára. Az energiahatékony megoldások pénzügyi előnyei – mint például a hőszivattyúk használata, ami alacsonyabb szolgáltatási díjakat eredményez -, szintén döntő szerepet játszanak a költözéssel kapcsolatos döntési folyamatban. Az energiaárak ugrásszerű növekedése megerősítette a fenntartható megoldásokba való befektetés fontosságát, nemcsak azok környezeti hatása, hanem az általuk elérhető tényleges költségmegtakarítás miatt is.

Az új bérlői igények és a ma már egyre több országban törvényileg szabályozott ESG-megfelelés hívta életre a Skanska ESG+ szolgáltatását, amely többek között az ESG-jelentéshez szükséges adatokat – például a CO2-kibocsátást és a karbonlábnyomot – szolgáltatja a bérlőknek, és segít az auditálásban. Ez a Skanska bérbeadási csapatának kezdeményezése, amit az üzleti partnerekkel folytatott beszélgetések inspiráltak. Integrált megoldást szerettek volna nyújtani a bérlők számára az ESG, működésükbe történő bevezetésének – jelenleg kihívást jelentő – feladatára.

A Skanska közelmúltbeli tapasztalatai szerint nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte egyaránt az irodák továbbra is nélkülözhetetlen részét képezik a sikeres üzleti működésnek, valamint a tehetséggondozásnak és -megtartásnak. A valódi kohézió megteremtéséhez nagy szükség van a megfelelő mennyiségű és változatos terekre.

 

SOCIAL MEDIA