Újabb METU-s hallgató versenyez a cannes-i filmfesztiválon

Hírek

Idén is jól szerepelnek a filmes versenyeken a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Képalkotás-Mozgóképkultúra és Média alapszakjának hallgatói. A 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásában, azaz a filmes egyetemek legjobbjai között Beleznai Márk másodévben készített vizsgafilmje, az Agapé versenyez. A kétezer vizsga- és diplomafilmből beválogatott 17 alkotásból a májusban elhalasztott teljes filmfesztivál rövidebb programját felvonultató, októberi Cannes 2020 Special nevű eseményen választják ki a három abszolút győztest.

 

Cannes 2020 Special címen, október 27-29. között rendezik meg az eredetileg májusra tervezett, világhírű Cannes-i Filmfesztivál egy részét – ősszel a rendhagyó körülmények miatt elhalasztott esemény rövidített programját tekinthetik meg az érdeklődők. A filmes egyetemek legjobbjai között, a Cinéfondation válogatásában Beleznai Márk, a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős hallgatójának vizsgafilmje is versenyez.

A Budapesti Metropolitan Egyetem történetében nem Beleznai Márk filmje az első, amely kijutott a cannes-i filmfesztiválra: 2019-ben Moldovai Katalin Ahogy eddig című diplomafilmje került szintén a Cinéfondation válogatásába. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy hallgatóink nem csak itthon, de a rangos nemzetközi filmes eseményeken is nagy sikerrel szerepelnek – mondta el Groó Diana filmrendező és forgatókönyvíró, a Budapesti Metropolitan Egyetem Képalkotás Mozgóképkultúra- és Média alapszak szakirányvezetője. – Az Agapé című film azért is különleges, mert Márk és stábja még a második év végi vizsgára készítette a kisfilmet. Már a forgatókönyv is nagyon ígéretes volt, a kész film láttán pedig egyszerűen csak annyit tudtunk mondani: „Le a kalappal”. Szakunk oktatói folyamatosan segítik a hallgatókat a vizsga- és diplomafilmek előkészítésében és kivitelezésében. Mivel mindannyian hiszünk abban, hogy a filmkészítés lényege az egyedi látásmód, az egyéni hang és az egyedi vizuális történetmesélés, nekünk oktatóknak is óriási siker, ha a METU-n tanuló diákok filmjeire felfigyel a világ. Arra törekszünk, és azt támogatjuk, hogy diákjaink bekerüljenek a hazai és nemzetközi szakmai vérkeringésbe. Cannes a legnagyobb és a legfontosabb filmfesztivál. A Cinéfondation versenyprogramjába bekerülni pedig már eleve hatalmas szakmai elismerés. Nagyon büszkék vagyunk, és nagyon drukkolunk Márknak – és az egész csapatnak.”

„Barna Máté és Kőváry Dániel évfolyamtársaimmal, az Agapé operatőrével és vágójával már a tanulmányaink elején megtaláltuk a közös hangot – mondta el a rövidfilm írója és rendezője, Beleznai Márk. – A minket segítő oktatók és mi magunk sem kötelező feladatként álltunk az Agapé elkészítéséhez, egy igazi kreatív műhely alakult ki a film stábja és a tanáraink között.”

A 16 perces rövidfilmben egy tizenéves filmrajongó (Kornél) és egy negyvenes éveiben járó egyedülálló nő (Hanna) ismerkedik meg egymással. A két, elsőre teljesen eltérő karakter hamar ráébred, hogy hasonló múltbeli élményeik miatt több közös van bennük, mint gondolták, emiatt pedig valószínűtlen kapcsolat kezd kialakulni közöttük. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

Amikor megismerkedtem az Agapé forgatókönyvével és benne Hannával, örömmel mondtam igent a felkérésre – mondta el Gryllus Dorka színésznő. – Nagyon szerettem együtt dolgozni Márkkal és vidám stábjával. Márk nagyon tisztán, pontosan lát és érez, a forgatás így gördülékenyen és szervezetten zajlott, nagy öröm volt sok profi megirigyelhetné.”

Az 1998-ban alapított Cinéfondation programba a világ filmes képzést nyújtó egyetemeinek hallgatói nevezhetik diploma- és vizsgafilmjeiket. A zsűri évente több mint kétezer alkotásból 15-20 filmet választ be a programba, a legjobb három alkotást pedig a Cannes-i Filmfesztivál programjának részeként díjazza. Beleznai Márk Agapé című rövidfilmjének sikeréért október 28-án izgulhatunk.

SOCIAL MEDIA