Toyota Supra: itt a 2.0 literes motor

Hírek Kiemelt

A tavaly 17 év után feltámasztott sportautólegenda Toyota GR Supra mostantól egy kisebb vadonatúj 2,0 literes motorral is megrendelhető, az alig több, mint 17 milliós induló ár pedig alaposan felkavarhatja az állóvizet a sportautó szegmensben. A GR Supra sportautós értékeit a 2.0 literes motor is maradéktalan, letisztult formában őrzi meg, miközben a kisebb, könnyebb erőforrás még menetdinamikai előnyöket eredményez: akár 100 kilogrammal csekélyebb menetkész tömegnek köszönhetően az autó még agilisabb lett.

A Toyota GR Supra említésre méltó piaci eredményeket ért el az értékesítés első évében, megerősítve a modell pozícióját, mint a vezetés örömére tervezett és fejlesztett sportautó fogalmának végletekig letisztult megtestesülése. A TOYOTA GAZOO Racing első globális modelljeként kifejlesztett GR Supra a Toyota sportautók hagyományaiból építkezve vadonatúj távlatok felé tör a vezethetőség és a menetdinamika terén. A modell európai kínálatában az eddigi 3,0 literes, soros hathengeres turbómotor mellett most megjelenik egy új 2,0 literes, soros négyhengeres turbómotor.

A GR Supra az új 2,0 literes motor révén szélesebb rétegeket lesz képes megszólítani, ráadásul mivel a motorblokk könnyebb és kisebb, mint a 3,0 literes egység, kedvezőbb tehetetlenségi jellemzőkkel és kiegyensúlyozottabb futóművel ruházza fel a sportautót, s ez még pontosabb és kezesebb vezethetőséget eredményez. Ami a tömeget illeti, a GR Supra 2.0 belépő kivitele 200 kilogrammal nyom kevesebbet, mint a vele azonos, 3,0 literes verzió. Ez a tömegcsökkentés még tovább erősíti az autó menetdinamikai képességeit. A rövidebb motorblokknak köszönhetően annak tömege közelebb került a jármű tömegközéppontjához. Ez ideális tömegeloszlást eredményezett a két tengely között, és javította a modell tehetetlenségi jellemzőit. Noha a motorteljesítmény szerényebb – 258 LE / 190 kW –, az erőforrás erőkifejtését élvezetessé teszi a széles fordulatszám-tartományban elérhető, tekintélyes 400 Nm forgatónyomaték, amely gyorsan kapcsoló, nyolcfokozatú ZF automata sebességváltón keresztül jut el a hajtott kerekekre.

A GR Supra rajtautomatikájának köszönhetően az autó álló helyzetből mindössze 5,2 másodperc alatt éri el a 100 km/óra sebességet. Az elektronikusan korlátozott végsebesség ugyanúgy 250 km/óra, mint a 3,0 literes modellnél. A Toyota GR Supra gyártása már megkezdődött, a model 17.050.000 Forintos induló ártól már idehaza is megrendelhető, az első hazai ügyfelek ősszel vehetik át autójukat.

GR Supra: telivér sportkocsi

A Toyota GR Supra maga a letisztult sportautó, orrmotoros/hátsókerékhajtású hajtáslánccal, kompakt, kétüléses kialakítással és az optimális vezethetőséghez szükséges „aranymetszést” eredményező méretekkel. Tetsuya Tada főmérnök a korábbi Toyota Supra generációk és az eredeti 2000GT sportautó nyomdokain haladva megőrizte a klasszikus elrendezést: az orrban elhelyezett motor a hátsó kereket hajtja. A Toyota GR Supra vezető formatervezője, Nobuo Nakamura egyszerűen határozta meg a feladatot munkatársai számára, hogy kötetlenül és eredeti formában valósíthassák meg a letisztult, egyedi sportautóról alkotott elképzeléseiket.

A kulcskifejezés, amit használt, a „sűrített extremitás” volt. A fogalom közvetlenül a jármű fizikai felépítésére utal. Ez három alapvető elemből áll: egyrészt ott a rövid tengelytáv, a nagy kerekek és a széles nyomtáv kombinációja; másrészt a testre szabott, kétszemélyes utastér; harmadrészt a kompakt karosszériához társuló, elnyújtott motortér, amely kihangsúlyozza az orrmotor és a hátsókerékhajtás párosát. A Toyota GR Supra végső dizájnjában – a nagy átmérőjű abroncsok, a rövid tengelytáv és a karosszériahossz arányaiban – egyértelműen nyilvánul meg a ‘sűrített’ formai tematika. Ami az ‘extremitást’ illeti, az a jármű széles kiállásában: a feszesre szabott utastérben és a fokozott manőverezhetőséget és stabilitást eredményező, nagy nyomtávban ölt testet. A 2,0 literes GR Supra csupán két külső formai jegyében tér el a 3,0 literes modelltől: az egyik a 18 colos keréktárcsák, a másik a kipufogórendszer 90 mm-es átmérőjű, fényes króm végcsöve (a nagyobb teljesítményű modell 100 mm-es, csiszolt nemesacél végcsövet kapott.)

Az utastérben a hagyományos sportautós elemeket ultramodern funkcionalitással kombináló környezet várja a vezetőt. Az együléses versenyautók kezelőfelületének elrendezését követő kialakítás célja, hogy a felhasználó maximálisan a vezetésre tudjon koncentrálni. A mélyen húzódó, keskeny, vízszintes műszerfal a legcsekélyebb mértékben sem akadályozza az előre tekintést, így a vezető pontosan irányíthatja járművét nagysebességű manőverezés során, míg az elsődleges kezelőszerveket egymáshoz közel helyezték el, így gyorsan és könnyen működtethetők. A műszerfal, a középkonzol és az ajtókárpit harmonikus, egybefüggő kialakítása erőteljes, egységes hatást kelt. A GR Supra üléseinek kialakítását a motorsportból nyert tapasztalatok segítették, így azok minden helyzetben kényelmesek, mégis kiváló megtámasztást biztosítanak, különösen a versenypályán. Az ülőlapon és a háttámlán egyaránt határozott oldalsó párnázat tartja szorosan a testet, a fejtámasz integrált kialakítású.

A sportos vezetés hívei a teljesítmény, a dinamizmus és a pontos vezethetőség felemelő kombinációjának örvendhetnek, köszönhetően a rövid tengelytáv, a széles nyomtáv, a csekély tömeg, a mély tömegközéppont és a rendkívül merev karosszéria kombinációjának. Hogy megbizonyosodjon arról, a modell maradéktalanul képes beváltani ígéretét, a Toyota elnöke, Akio Toyoda mesterpilótai minőségében személyesen tette próbára és hagyta jóvá azt a Nürburgringen. A TOYOTA GAZOO Racing kulcsszerepet játszott az új sportautó menetteljesítményeinek tökéletesítésében. A vezethetőséget Németországban, a legendás nürburgringi Nordschleifén és a környező közutakon hangolták a lehető legdinamikusabbra, legstabilabbra és legélvezetesebbre. A fejlesztési programot a világ számos pontján végzett, közúti tesztek egészítették ki.

SOCIAL MEDIA