Tényleg pörög az építőipar – itt a bizonyíték!

Hírek

Újranyitja debreceni gyárát az LB-Knauf

A 2014-ben bezárt üzemegység újbóli megnyitását elsősorban az építőanyagok iránti hazai és külföldi kereslet meredek emelkedése indokolja. A cég a beruházás megvalósításával összesen 23 új munkahelyet hoz létre az év folyamán. A debreceni gyárral együtt az LB-Knauf immár négy magyarországi termelőegységgel tudja teljesíteni a megrendeléseket.

Kétszámjegyű árbevétel növekedést produkált 2017-ben Magyarország egyik piacvezető építőanyag gyártója, a Lasselsberger-Knauf Kft. (LB-Knauf). A veszprémi székhelyű cég belföldön 27,5 százalékkal teljesítette túl a 2016 os esztendőt, árbevétele így tavaly év végén megközelítette a 9 milliárd forintot. A horvátországi és romániai leányvállalatokkal rendelkező LB-Knauf konszolidált eredménye szintén a várakozásokon felül alakult, amiben nagy szerepet játszott, hogy Horvátországban 60, Romániában pedig közel 10 százalékkal nőttek az értékesítési adatok.

A cég vezetői az elkövetkezendő években további emelkedésre számítanak az építőanyagok iránti belföldi kereslet terén, amihez az állami beruházások mellett a lakosság és a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása is hozzájárul. A 2018-as üzleti tervben ebből kiindulva több mint 10 milliárd forintos árbevétellel számolnak. A növekvő igények kielégítésére azonban a rendelkezésre álló kapacitások nem elegendőek, ezért szükségessé vált, hogy a jelenleg működő gyárak mellé (Bugyi, Veszprém, Balatonfűzfő) egy további termelő egységet is üzembe állítsanak.

A cég vezetése ennek megfelelően úgy döntött, hogy idén tavasszal újranyitja a debreceni építőanyag gyárat, amelyet 2014 elején a magyar építőipar több évig tartó visszaesése miatt zártak be. A tesztüzem – a néhány hónapos előkészületet követően – április elején kezdődött, az első kiszállításokra a hónap második felében kerül sor. A gyár két műszakban fog termelni, termékportfóliója közel megegyezik a Bugyiban gyártott termékekkel (hidegburkolási ragasztók, hőszigetelő ragasztók, vakolatok, habarcsok, esztrichek). A beruházás 25 embernek biztosít munkalehetőséget a régióban.

Az LB-Knauf külföldi terjeszkedésével kapcsolatos fejlemény, hogy tavaly év végén kezdte meg működését a cég második horvátországi gyára a Zadar közeli Zapužane településen. A 2017 januárjában indult, zöld mezős beruházásként megvalósult fejlesztés eredményeként az LB-Knauf horvát leányvállalata ennek az üzemnek a segítségével tudja kiszolgálni a dalmát tengerpart és Bosznia-Hercegovina nyugati részének építőanyag igényét.

SOCIAL MEDIA