Rizikós idős dízelautót vásárolni

Hírek

Bár Budapestet egyelőre nem érinti a dízelautók kitiltása, az európai tendencia nagyban befolyásolja a hazai autóárakat is. Egyre nehezebb jó áron eladni a 2005 előtt gyártott dízeleket, míg a környezetbarát autók kereskedelme szárnyal.

2019-től több európai nagyváros is megtiltja vagy szigorúan szabályozza a dízelüzemű autók használatát, hogy javítsák a levegő minőségét. A dízelautók esetleges kitiltása Budapest vezetésénél is napirenden van, igaz, előreláthatólag még néhány évig biztosan nem várható konkrét változás.

„A legnagyobb probléma az öreg dízelautók esetében van, melyek károsanyag-kibocsátása rendkívül káros a környezetre. Az új dízelmotorok már megfelelő emissziós normák közé vannak szorítva, így nem valószínű, hogy a jövőben kitiltásra kerülhetnek” – mondta dr. Barta Anita autójogász, az Autótveszek.hu egyik tulajdonosa. A szakértő kiemelte: a levegőtisztasági követelmények miatt hozott városvezetői döntések a dízelüzemű autók áraira is kihatással vannak. „A régi, 2005 előtt gyártott dízelautók árai jelentősen elkezdtek esni. A piacon most idős dízelautókat vásárolni rizikós, hiszen nem lehet biztosan megbecsülni az értéküket. Ezeket most annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik őket. Azonban az új, megfelelő normával rendelkező dízelautók tekintetében nem várható nagy csökkenés, hiszen azokat nem fenyegeti a kitiltás, és sok embernek fontosak a kedvezőbb üzemanyag fogyasztásból származó előnyök” – nyilatkozta dr. Barta Anita.

Az autójogász úgy látja, a dízelautók kitiltásai miatt is nagyobb a kereslet a környezetbarát elektromos és hibrid autókra. Egyre többen keresik a zöldrendszámos és egyéb környezetkímélő gépkocsikat, amikből nagy mennyiségben található hazánk első közösségi autókereskedő honlapján, az Autótveszek.hu-n is.

„A környezetbarát autók stabilan jelen vannak a piacon, sőt közülük egyre többen már csereérettnek bizonyulnak, így használt autóként is megjelennek. Nagy hangsúlyt fektetünk a jövőre, ezért a jövő autókereskedő weboldalán külön környezetbarát kereső is várja a felhasználókat. Itt az is, hogy egy elektromos vagy hagyományos belső égésű motorral rendelkező autónak milyen fogyasztási adatai vannak, ami szinte példátlan jelenleg a piacon” – tette hozzá dr. Barta Anita tulajdonos-jogász.

SOCIAL MEDIA