Rangos elismeréseket kaptak a COOP dolgozói

Hírek

Rangos szakmai elismeréseket kaptak kedden az Európai Kereskedelem Napja alkalmából a COOP Gazdasági Csoport dolgozói. Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett szakmai esemény a kereskedelem ünnepe, ahol minden évben elismerik a szakma legkiválóbbjait. Az eseményen elhangzott: a kereskedelem több mint öt éve tartó felfelé tartó trendje idén is folytatódott, és a karácsonyi forgalom is kedvezőnek ígérkezik. Ezzel 2018-ban a hazai kereskedelem forgalma meghaladhatja a 11,5 ezer milliárd forintos határt. Az eredmények mellett sok szó esett az ágazat legégetőbb problémájáról, a munkaerőhiányról is, amely a szereplők kivétel nélkül mindegyikét kedvezőtlenül érinti, valamint az online kereskedelem térnyeréséről, amely viszont lehetőségeket tartogat.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat.

 

Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Pásztor Istvánné az Unió-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó László, a Tó-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség felügyelőbizottságának elnöke. A rendezvényen Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője, Kovács Orsolya, a CO-OP Star Zrt. boltvezetője, valamint Rapi Zsolt, az Alföld Pro-COOP Zrt. raktárvezetője kapott. Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.

Fontos gazdasági tényező

Mindennapos kapcsolata van az embernek a kereskedelemmel, ám a szektor nem csupán az életünkben, hanem a gazdaságban is komoly szerepet játszik – mondta el az eseményen Tolnay Tibor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke kijelentette: a szektor a GDP 12 százalékát adja, jelentős foglalkoztatónak számít, a munkavállalóinak tevékenysége pedig az egyik legbonyolultabb, egyben legemberközelibb foglalkozás.

A kereskedelem kiemelkedő szerepet tölt be az európai gazdaságban, hiszen az Európai Unióban csaknem 30 millió embernek ad munkát, 5,4 millió cég dolgozik ebben a szektorban és kiemelt adóbefizetőnek számít – mondta el az eseményen megtartott beszédében Krisán László. A VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke kifejtette: a szektor ráadásul komoly növekedést él meg idehaza is. „Ez az év várhatóan csúcsév lesz a kereskedelemben, hiszen már eddig meghaladta a forgalom a 9 ezer milliárd forintot, és a karácsonyi szezon még hátravan. Idén várhatóan a kereskedelmi forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot” – tette hozzá.

Krisán László szerint a növekedés legkomolyabb nehézsége ugyanakkor a munkaerőhiány, miközben egyes szereplőknek nehéz kigazdálkodni az előírt béremeléseket is. A hazai kereskedelmi szereplőknek mindeközben fel kell készülniük a globalizációra és a digitalizációra. Előbbi esetében a nagyobb hálózatok eltérő kereskedelmi stratégiája jelenthet kihívást a kisebb üzleteknek. Az online kereskedelem pedig kiemelkedő mértékben bővül, hiszen öt év alatt a duplájára nőtt a forgalma az Európai Unióban.

Jövő és kereskedelem

Magyarország jövője a fejlődés és a növekedés, amelyben a kereskedelem rendkívül fontos szerepet kap – mondta el az eseményen Weingartner Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára kifejtette: a kormány egymaga nem tudja elérni a 2030-ra kitűzött céljait, szüksége van a gazdasági szereplők együttműködésére, ebben pedig a gazdaság egyik legfontosabb szektora is komoly részt vállalhat. Ennek érdekében fontos a reálnövekedés fenntartása és az, hogy a kereskedelmi szektor lehetőségként, partnerként fogadja a szabályozási változásokat akár az EU-ból, akár a hazai jogalkotásból származnak. Példaként az államtitkár a műanyag zacskók használatának korlátozását említette.

Lehetőségek és kihívások

Az eseményen Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kijelentette: „az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk is szép elismerést kapott.” A kereskedelmi szektor helyzetéről szólva elmondta: „a COOP számára is egyértelműen érezhető, hogy a lakosságnak egyre több az elkölthető jövedelme, amely a forgalom bővülésében ölt testet. Kihívást jelent ugyanakkor az, hogy a kisebb településeken is fenntartható legyen a kereskedelmi tevékenység.” Ezeken a településeken a lakosság összetétele más, sok a nyugdíjas és a közfoglalkoztatott, valamint jellemzően itt a bérek is alacsonyabbak. Ezekben a térségekben hathatós segítségre, járulékcsökkentésre, bér- illetve logisztikai támogatásra, valamint a boltmegújítási program támogatására lenne szükség – tette hozzá.

 

Az esemény szakmai kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelynek főtémája az online kereskedelem, valamint a szektorban tapasztalható egyik legégetőbb probléma, a munkaerőhiány volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a digitalizáció és a vásárlási szokások átalakulása elkerülhetetlen, ám az egyes területeken eltérő mértékben és formában zajlik a folyamat. Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: a kisebb településeken az online kereskedelem nem olyan égető probléma, itt inkább az a kérdés, hogy a kisebb boltokat fenn lehet-e tartani hosszabb távon.

SOCIAL MEDIA