Psota Irén emlékparkkal újul meg a Szigony utca

Hírek

Zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés keretében. Az irodaházat megvalósító Futureal a komplexum területén önerőből alakít ki egy nyilvános emlékparkot, amit a nemzet színésze, Psota Irén után neveznek el. A lombos fákkal, különleges vízjátékkal és közösségi funkciókkal ellátott zöldövezet várhatóan jövő ősszel nyílik meg. Az épület körül futó Apáthy István utca pedig árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal, valamint új, modern lámpákkal frissíti fel a környék látványát.

A Corvin Sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca által határolt területen épül az újgenerációs Corvin Innovation Campus irodaház. A komplexum főbejáratánál valósítja meg a fejlesztő a több mint 1500 négyzetméteres emlékparkot, amit az egykor a Tömő utcában született, kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, egyben a nemzet színészéről, Psota Irénről neveznek el. A Psota Irén emlékparkot fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal is megtöltik. A rendkívül sokoldalú, színpadon, filmekben, szinkronban egyaránt sikeres színésznő tiszteletére pedig egy emléktárgyat is elhelyeznek majd a megszépülő helyszínen. A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz, ami hamar közkedvelt közösségi színtéré válhat, különösen a nyári estéken. A vízjáték téliesíthető, így ősztől a hideg hónapokban műalkotásként díszíti a bejárathoz vezető utat.

Az új emlékparkban színes növénytakaró, cserjék és kellemes árnyékot adó lombos fák teszik a járókelők számára természetközelivé a környéket. A többszintes növénytakaró kialakításánál a tervezők a kertek benapozásától függően különböző igényű, stressztűrő, honos növényeket telepítenek. A mikroklímának megfelelő ültetés és növényalkalmazásnak köszönhetően így minden évszakban látványos és esztétikus kertrészek várják a látogatókat. A biodiverzitás növeléséért pedig madárbarát cserjéket és évelőket telepítenek.

„Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy fejlesztéseinkkel az érintett közösség életminőségét is javítsuk, egyben felhívjuk a figyelmet a helyi kulturális örökségeink fontosságára. Mind a Corvin Innovation Campus irodaházat, mint pedig a Psota Irén emlékparkot a fenntarthatóság jegyében alkotjuk meg, ezzel is hozzájárulva a zöld, élhető környezet kialakításához. Emellett fontosnak tartjuk, hogy az egyedülálló közösségi tér méltó módon megemlékezzen névadójáról, hazánk egyik legismertebb és legmeghatározóbb színművésznőjéről, Psota Irénről” – hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

A Corvin Innovation Campus egyben a Corvin Sétány meghosszabbítását is jelenti, miközben figyelembe veszi a kerületre jellemző keretes beépítésű, udvaros kialakítást, megtartva, helyenként pedig megnövelve a zöldterület nagyságát. Az épület körül futó Apáthy István utca ugyancsak megújul, ahol árnyas fasorral szegélyezett kiszélesített járdát és modern lámpákat alakítanak ki a gyalogosok számára egészen a Tömő utcáig.  Az ’A’ kategóriás irodaház fejlesztése – a szigorú BREEAM Excellent fenntarthatósági elvárások mellett – az emberközpontú WELL Platina minősítésnek megfelelően valósul meg. A Futureal „Stay Safe” egészségvédelmi kezdeményezése keretében pedig a komplexum közös területei szinte teljesen érintésmentessé válnak. Mivel a projekt egy teljes tömb rehabilitációját érinti, a környező utcák felé eltérő stílusú homlokzattal találkozhatnak a járókelők. A közel 30 000 négyzetméter irodaterületű Corvin Innovation Campus első üteme várhatóan 2022 őszére, míg a második fázis 2023 harmadik negyedévére készül el.

SOCIAL MEDIA