Formabontó szobrok kaptak helyet a Budapest ONE irodaparkban

Hírek Kiemelt

Nem mindennapi szobrok díszítik a Budapest ONE irodapark már átadott első ütemének közösségi terét. Zalavári József Király és Királynőként hivatkozott alkotása a figuratív és absztrakt művészet határmezsgyéjén egyensúlyoz.

A hazai szobrászati szcénában igazi különlegességnek számít a mű, miután az alkotó alapanyagként ugyan fémet választott, ám a kész forma nem öntvényként készült el. A rozsdamentes acél számítógépes programozású lézervágó és élhajlító gépen nyerte el végleges, Zalavári József által megálmodott formáját. Ez a fajta alakformálás, mely a formát az anyagban rejlő belső feszültségeiből képzi, nem tekinthető tradicionálisnak a hazai szobrászatban, hagyományai jellemzően a német konkrét művészetben gyökereznek.

„Az alapanyaggal és az elkészítési móddal rezonálni kívántam az alkotásnak teret biztosító helyszínre és annak felépítése során felhasznált technológiára. Az irodapark a jelen kor építészetének ökológiai hi-tech megoldásait tükrözi. A szobor ezt a teljes mértékben XXI. századi esztétikát közvetíti. A Budapest ONE magas szintű építészeti, energetikai, gépészeti és technológiai megoldásaival szimbiózisban, a kor kérdéseire adott művészeti, kulturális válaszként képez organikus egységet a „Király és Királynő” ” – fejtette ki Zalavári József.

Az alkotásokat az irodapark földszinti liftelőterében, egy közösségi tér záró elemeként helyezték el körüljárható pozícióban, amelyre a szobrász reagálni kívánt. A szemlélő számára így a nézőponttól és fényhatásoktól függően egy állandóan változó forma, mindig más látvány tárulhat fel.

Zalavári Józsefnek és a Budapest ONE irodaházat fejlesztő Futureal-csoportnak nem ez az első együttműködése. A művész volt a szakmai koordinátora a világ legnagyobb Gömböc-formájú szobrának, a Corvin Gömböcnek is a Corvin Sétányon, amely a magyar leleményességnek állít emléket.

A Budapest ONE már számos szakmai díjat nyert el, a komplexum első ütemét 2019 végén adták át. A fejlesztés második, egyben végső üteme már előkészítés alatt van, befejezésekor a komplexum több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot. A szalagként hullámzó épület szokatlan formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye. Alaprajzát és homlokzatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé. A korábban elvégzett szimulációk segítségével a napsütés iránya, a napenergia-potenciál és a légáramlás szempontjából legideálisabb formát hozták létre. Az épület Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában helyezkedik el, így – közvetlen járatokkal – akár 10 perc alatt is elérhető, emellett könnyen megközelíthető az agglomerációból és a vidéki városokból is.

A Budapest ONE Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését, amely a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során. A napokban átadott Zalavári szobor ennek a folyamatnak a szerves részét képezi, hozzájárulva az irodaházban dolgozók művészet által gyakorolt hangulatjavításához.

„A Futureal beruházásai kapcsán fokozott figyelmet fordít arra, hogy képzőművészeti alkotásokkal is gazdagítsa a kialakított környezetet. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a kortárs művészet és művészek minél közelebb kerüljenek az emberekhez, és a közönség a szobrokra környezetük természetes részeként tekintsen” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

SOCIAL MEDIA