Országok közül Olaszország, városok közül pedig London volt a kedvenc

Hírek Kiemelt

A Kiwi.com foglalási adatai alapján több mint másfélszerannyiszor repültek idén az év első 11 hónapjában a magyarok, mint tavaly. December 1-ig 821 különböző városba vettek repülőjegyet idénre honfitársaink, és közel 168 millió km-t tettek meg így.

 

TOP városok, ahová a magyarok repültek (2023. december 1-ig leadott foglalások 2023-ra):

 1. London
 2. Milánó
 3. Róma
 4. Barcelona
 5. Párizs
 6. Berlin
 7. Brüsszel
 8. Valetta (Málta)
 9. Bécs
 10. Palma de Mallorca

Az összesített lista 5. fokán szereplő Párizs kapcsán kiemelendő, hogy karácsony környékén az élre tör, hiszen a november 28-áig leadott foglalások alapján 2023. december 18. és 2024. január 1. között ide repülhet a legtöbb honfitársunk.

 

TOP országok, ahová a magyarok repültek (2023. december 1-ig leadott foglalások 2023-ra):

 1. Olaszország
 2. Spanyolország
 3. Egyesült Királyság
 4. Görögország
 5. Németország
 6. Franciaország
 7. Portugália
 8. Hollandia
 9. Törökország
 10. Ciprus

 

Olaszország és Spanyolország évek óta a foglalási listák élén szerepel a magyar utazók körében a Kiwi.com adatai alapján. Az év hátralévő részében az egyébként az összesített lista 2. fokán szereplő Spanyolország olyannyira népszerű lehet, hogy 2023. december 18. és 2024. január 1. között több honfitársunk repül ide, mint az akkor a lista 2. fokán szereplő Olaszországba és a 3. fokán szereplő Franciaországba együttesen. Egyébként mi is népszerűek vagyunk a spanyolok körében. A spanyolok összesített listáján 3. helyen szerepel fővárosunk.

 

Így alakultak az átlagos jegyárak, ekkor foglaltak és utaztak a legtöbben

2023. január 1. és december 1. között június 6-án vettek a legtöbben repülőjegyet, amit szeptember 20-a, majd január 4-e követett. A legnépszerűbb foglalási napnak a hétfő bizonyult, azon belül is este 7-kor kattintottak legtöbben a foglalás gombra.

A vizsgált időszakban az idei évre vásárolt jegyek átlagára hazánkból 141 euró volt a Kiwi.com-on keresztül. A rövid, azaz 1500 km-en belüli távolságért átlagosan 106 eurót kellett fizetni. A közepes, azaz 1500 km és 4000 km közti távok átlagosan 156 euróba kerültek, míg a tengerentúli (4000 km-nél messzebbi) helyekre átlagosan 552 euróért juthattunk el repülővel.

A foglalási adatok alapján október 20-án szállhatott repülőre a legtöbb magyar, amit egy másik októberi nap, 27-e követ a népszerűségi sorban. Mindkettő egy pénteki nap volt idén: az elsővel az október 23-i hétvégét hosszabbíthattuk meg, a másodikkal pedig előbb vághattunk bele az őszi szünetbe. A dobogóra került még egy nyár közepi nap, július 10. is.

 

Utazási rekordok és trükkök; keresés: utazás „bárhová” és/vagy „bármikor”

Az összes idén december 1-ig a Kiwi.com-on foglalók között volt olyan magyar, aki 83 alkalommal vett repülőjegyet, ő Írországból az Egyesült Királyságba repült a legtöbbet. A leghosszabb utazás a globálisan foglalók közül 16 különböző várost érintett. Magyarok közül az az utazó lett rekorder, aki a 12 következő állomást érintette repülővel: Tenerife – London – Athén – Szingapúr – Denpasar – Manila – El Nido (Palawan), Puerto Princesa, Cebu, Manila, Rijád, Milánó, Tenerife.

A cég tavaszi felméréséből kiderült, hogy a magyarok utazási trükköket is bevetnek azért, hogy utazhassanak. Tízből hatan hajlandóak megváltoztatni az utazás tervezett dátumát, ha azzal spórolhatnak, minden 4. magyar pedig akár kitérőket is beiktat és egy vagy több helyen is megáll, ha így kevesebbe kerül egy repülőjegy. A Kiwi.com összesített adatai alapján a globális átlagnál magasabb, az európai átlaggal megegyező mértékben vetettek be utazási trükköket a magyarok a vizsgált időszakban. „Korábbi kutatásunkból látjuk, hogy a régióban vizsgált országok közül a magyarok ragaszkodnak legkevésbé dátumhoz, és hajlandóak pár nappal előbb vagy később indulni választott desztinációjukra. Ez is egy olyan trükk, amit bevetve sokat lehet spórolni az utazáson, hogy több maradjon az élményekre! A Kiwi.com keresője lehetővé teszi, hogy a bármikor vagy bárhová részeket, esetleg ezeket együttesen üresen hagyva a legkedvezőbb ajánlatokat adja ki” – mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős alelnöke.

Idén az utazás bárhová keresőt eddig közel 25,5 milliószor, míg a bármikor funkciót közel 60 millió alkalommal használták a magyarok.

 

Bangkok, Dubaj és Barcelona a jövő évi álomúticélok élén

Az utazási kedv a jövő évet illetően sem lankad: több mint 12 millió alkalommal kerestek rá a magyarok különböző járatokra a jövő évre. Sőt, szép számmal vannak már olyanok is, akik már vettek is repülőjegyet. Eddig Spanyolországba, majd Olaszországba foglaltak a legtöbben, Thaiföld az 5. ezen a listán. Bangkok, Dubaj és Barcelona szerepelnek az élen, ami a jövő évi utazásokat illeti a keresések terén; New York a 4., Párizs pedig az 5. a listán.

 

SOCIAL MEDIA