Bangkokról álmodunk, Londonba utazunk

Hírek Kiemelt

Az utazás technológiai cég, a Kiwi.com belenézett az adataiba, hogy megtudja, hová vágynak a leginkább a magyarok és hogy leginkább hová utaznak. Kiderül az is, hogy mennyibe kerül átlagosan egy repülőjegy, és hogy a Kiwi.com szakértője szerint mikor érdemes foglalni, számíthatunk-e akciókra idén.

 

2022. december 1. és 2023. január 12. között 275%-kal több repülőjegyet vásároltak a magyarok, mint az előző év azonos időszakában. A legtöbben az új év első hetében foglaltak. Az adatok alapján idén is Olaszországba, Spanyolországba és az Egyesült Királyságba repülhet a legtöbb magyar. Városok terén London vezet, amit Milánó és Róma követnek. Mi Londonba utazunk, de álmodozunk olyan tengerentúli úti célokról, mint Dubai, New York vagy Bangkok, amelyek a keresések top 10-es listáján szerepelnek. Egyértelműen a kontinensen belüli utazások viszik a prímet: az eddigi foglalások alapján a magyarok 87%-a európai úti célt választ, 9% repül Ázsiába, 2% Afrikába, 1% pedig Észak-Amerikába. A foglalt jegyek átlagára a vizsgált időszakban 105 euró, ami a tavalyi értéknél (75 euró) ugyan magasabb, de a koronavírus járvány kitörése előtti értéknél (148 euró) alacsonyabb.

 

A repülőjegyek iránti kereslet erős marad

Mario Gavira, a Kiwi.com növekedésért felelős alelnöke elmondta, hogy az, hogy mikor érdemes foglalni nagyban függ az útvonaltól és az utazás dátumától. Ugyanakkor az esetek nagy részében igaz lehet az, hogy annál kedvezőbb árat kap valaki idén, minél előbb foglalja le a repülőjegyét. „Arra számítunk, hogy a légi utazás iránti kereslet továbbra is erős marad, és mivel a légitársaságok kapacitása korlátozott, így ez az utazás dátumához egyre közelebb kerülve az árak fokozatos emelkedését hozza magával.” A szakember megosztotta azt is, hogy azt tapasztalják, hogy néhány nagy európai diszkontlégitársaság, amelyek a koronavírusjárvány óta jelentősen növelték kapacitásaikat, komoly tarifaakciókkal indított az év elején. „Az akcióval érhetik el azt, hogy az utazási kereslet szempontjából hagyományosan gyengének mondható első negyedévben is megtölthessék gépeiket. Kiemelendő azonban, hogy várhatóan egyes légitársaságok ezeket az akciókat áprilistól júniusig tartó utazási időszakra is kiterjesztik, hogy elérjék növekedési céljaikat” – tette hozzá Mario Gavira.

A magyarokhoz hasonlóan európai szinten is Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb országok. A városok között London, Milánó és Barcelona szerepel az első három helyen, míg Budapest az európai foglalások tekintetében a 8., a globális foglalások tekintetében pedig a 9. helyen áll, a legnépszerűbb útvonal pedig a Tel-Aviv-Budapest útvonal.

 

SOCIAL MEDIA