Orosz öngól: gigászi veszteség a Gazpromnál

Hírek

Soha nem látott veszteséget könyvelt el tavaly a Gazprom, miután európai gázeladásai töredékükre estek. Az idei év eddig még rosszabbnak ígérkezik, és ez nagy érvágás az orosz költségvetésnek is – írja a Növekedés.hu. 

 

Tavaly a Gazprom 6,8 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el: 1999 óta ez volt az orosz cég első veszteséges éve. Ez jelzi, milyen hibás lépés volt 2022-ben, az orosz-ukrán háború első évében először rubelfizetésre kényszeríteni az európai gázvásárlókat, majd egyszerűen elzárni a csapot, abban bízva, hogy a kontinensen gázhiány lép fel, mégpedig olyan mértékben, hogy a Európa bármit megtesz, hogy újra kapjon gázt. Nem így lett: az ár ugyan átmenetileg az égig emelkedett, de a világ gázkitermelőitől áramlani kezdett a cseppfolyósított (LNG) gáz, így még ősszel fel lettek töltve a tárolók, és télen is akadálytalan volt az ellátás. Tavaly már ugyanez gördülékenyen és egyre alacsonyabb árak mellett működött, most pedig már ott van az ár (30 euró/megawatttóra), ahol 2010 és 2014 között volt.

Az európai importon belül 40 százalékról 8 százalékra esett az orosz gáz aránya, amire az 1970-es évek eleje óta nem volt példa. A Gazprom külföldről származó bevételei kétharmadukkal estek vissza 2023-ban az előző évhez képest. Ráadásul önmagában a gázexportra nem vonatkoznak szankciók, így Európán kívül el lehet adni, de vezetékek hiányában limitáltak a lehetőségek, a cseppfolyósított export pedig még nem tudott felfutni.

További részletek a Növekedés.hu cikkében.

Kép forrás: Wikipédia 

EIGENWERK; Released under the GNU Free Documentation License.

 

SOCIAL MEDIA