Nicolás Muller fotóiból nyílik kiállítás a Capa Központban

Hírek

A humanista fotográfia jelentős alakja, a magyar származású Nicolás Muller fotóiból látható kiállítás Elkötelezett tekintet címmel csütörtöktől a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

 

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller (Müller Miklós) a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Fotográfiáin megkapó érzékenységgel hívta fel a figyelmet az élet reménytelen nehézségeire – emlékezik az alkotóra a Capa Központ által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint a szervezők kiemelik, az Elkötelezett tekintet című kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan, az 1934 és 1967 közötti időszakban készült kép alkotja, amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra válogattak.

Müller Miklós 1913-ban született Orosházán, első fényképezőgépét 13 éves születésnapjára kapta. A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumában köteleződött el a szociofotográfia mellett; jó barátságot ápolt Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is.

A fasizmus előretörése miatt 1938-ban már ismert fotósként kényszerült emigrációba; beutazta Olaszországot, Franciaországot, Portugáliát, Marokkót, majd Spanyolországban telepedett le, ahol máig a háború utáni fotográfia egyik jelentős képviselőjeként tartják számon.

Nicolás Muller mindig is törekedett a legjobb száz fotográfiájából álló válogatás létrehozására. 2015-ben a madridi Muller Stúdió bezárásakor lánya, a szintén fotográfus Ana Muller ráakadt egy rég elfeledett, háromezer negatívot tartalmazó dobozra. Látva a képek kivételes minőségét, úgy döntött, hogy a kiadatlan képek jelentős részét publikálja, egyúttal kihasználva az alkalmat, hogy a Madrid Regionális Archívuma által őrzött, szintén kiadatlan anyag egy részét is bemutassa.

A Budapesten látható fényképek közül Muller életében többet is felhasználtak különböző publikációk illusztrálására, ami jelentős módosításokkal járt, most azonban ezek a fotók is eredeti formátumukban kerülnek a közönség elé a szeptember 4-ig látogatható kiállításon.

 

Fotó: Nicolás Muller: Napozó. Magyarország / Sunbather. Hungary / Bañista tomando el sol. Hungría, 1935 © Ana Muller Gyűjtemény / Ana Muller Collection / Fondo Ana Muller

 

SOCIAL MEDIA