Fotóművészeti kiállítóhely nyílik Szentendrén

Hírek

PhotoLab elnevezéssel új, fotográfiai kiállítótér nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeumában. A szombati nyitótárlat Bácsi Róbert László munkáiból válogat a Szabadság gesztusai címmel.

 

Az új kiállítóhely a Vajda Múzeum alsó szintjén jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia alkotóit – mondta el az MTI-nek Prosek Zoltán, az FMC igazgatója. A magyar, de a nemzetközi múzeumi gyakorlatban is egyedülálló kezdeményezés első évében Szentendréhez köthető alkotók műveivel találkozhat a közönség.

Az IKON mellett a PhotoLab lesz a másik olyan kiállítótere az intézménynek, melynek szentendrei művészek reprezentálása a célja – folytatta Prosek Zoltán -, ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek, mert egyfajta menedzselést is szeretne felvállalni a múzeum a szentendrei alkotók esetében. Ennek része, hogy segítik a műtárgy-előállítást, a külföldi megjelenést, például nemzetközi művészeti vásárokon, de vásárolnak is tőlük a gyűjteménybe.

A PhotoLab, melynek művészeti vezetője Kopin Katalin művészettörténész, évente négy kiállítást tervez, az első évben Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Csontó Lajos, valamint Aknay Csaba és Kotchy Gábor pároskiállítása lesz látható. A következő évben a városhoz köthető alkotók mellett nemzetközi szinten is jegyzett, magyar és külföldi fotográfusok egyéni tárlataira várják a látogatókat.

A PhotoLab egyfajta inspiráló műhelyszerepet is szeretne betölteni – emelte ki az igazgató -, egyrészt kifejezetten ide készített alkotásokkal, másrészt hosszútávú fotóprojektekkel.

Bácsi Róbert László dokumentarista fotográfus öt fotóprojektje a szabadság különböző aspektusait mutatja fel – mondta el Prosek Zoltán. A Kövesd a Napot! a szörfös-hippi szubkultúrát, az életformává tett szabadságot, a természettel való összhang témáját járja körbe, a Hegyi-Karabah – Hiányzó generációk az aktuális háború miatt otthonukat elhagyni kénytelen karabahi örmény kisebbség sorsát vázolja fel, a Műtermek szentendrei művészeket megörökítő sorozata az alkotás szabadságát, autonómiáját ragadja meg, a Levegőt! a Radnóti Színház színművészeinek 2021-ben készített rendhagyó portrésorozata, míg a több éven át készült Szabad élet azt kutatja, hogy megvalósítható-e a fogyasztói társadalom uniformizálódó keretei között az egyénre szabott, kreatívan alakított élet.

A programok keretében mások mellett Keleti Éva fotóművész tart tárlatvezetést, a március végi zárás előtt pedig ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó képzőművészek.
A PhotoLab éves programsorozatának megvalósítását 1,5 millió forinttal, a Kövesd a napot! című képsorozat megvásárlását egymillió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).
A kiállítás kurátora Kopin Katalin, a tárlatot Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg szombaton.

 

Fotó: Tomasz Sroka/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA