Megkezdte fesztiválútját a Szelíd című film

Tejszínhub

A magyar előzetesével ma debütáló Szelíd című film megkezdte nemzetközi fesztiválútját. Nemes Anna és Csuja László alkotásának világpremierjét január 21-én Amerikában, a rangos Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában tartották meg.

 

A női testépítés színfalai mögé kalauzoló test melodrámát elismeréssel fogadták az amerikai kritikusok. Köztük a neves filmes szaklap, a Variety ítésze, aki a szívbe markoló történethez illeszkedő rendezés, zenei-és képi világ érdemeinek kiemelése mellett kifejtette azt is, hogy a Szelíd olyan filmélményt ígér, amely finoman, szinte észrevétlenül kúszik be az ember bőre alá és akkor szembesít a húsbavágó igazságával, amikor allegorikus közbevetésként egy disznóvágás – a főhősnő sorsával párhuzamot sejtető – képsorai peregnek a vásznon.

A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe került a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díj egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. Csuja László és Nemes Anna rendezőként közösen jegyzik a Szelídet. Csuja a Virágvölgy című első játékfilmjével a zsűri díját nyerte el az ’A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Beauty of the beast című, női testépítőkről szóló esszé-dokumentumfilmet, ahol Csonka Esztert felfedezte. Csonka a Szelíd amatőr főszereplője, nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött el a testépítés világában. A kamerák előtt a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző volt a partnere.

A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a német Komplizen Film koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet Zrt., és a német ARTE/ZDF támogatásával készült. A Szelíd operatőre Nagy Zágon (Mesék a zárkából, Kilenc hónap háború, Szép szörny), vágója Csabai Attila (Terápia, Aranyélet, Virágvölgy).

 

SOCIAL MEDIA