Megint divatba jöhet a flangálás? Irány a város!

Hírek

Számos építészeti, természeti és kulturális kincs található minden városban, csupán el kell sajátítani a kószálás, vagyis a flangálás művészetét, ahogyan a franciák is tették! A Direct One előfizetői által is elérhető National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők.

 

A koronavírus az utazási szokásokat is megváltoztatta egy időre, hiszen többen választották a magyarországi úticélokat és bizonyára sokan döntöttek úgy, hogy inkább körbenéznek a saját városukban. A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, amennyiben elsajátítjuk ennek a művészetét!  A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin – a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált. A bámészkodás, a ráérős tempóban való sétálás, vagyis a flangálás, lehetővé teszi a mindennapi élet megfigyelését, és a város érdekességeire való rácsodálkozást is.

A városban való csatangolás művészete elsősorban azzal kezdődik, hogy elég időt hagy magának a városlakó ember a sétálásra, és olyan szemmel néz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem látta volna. Valamint, ráérősen, komótosan gyalogol, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörébe akadó minden apró tárgyakat is alaposan megfigyel; tulajdonképpen utazó szemmel tekint a saját városára és rácsodálkozik a város kincseire.

A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a National Geographic csatornán.  Ebben a kiemelt időszakban olyan prémium műsorok lesznek láthatóak, mint a Városépítők, illetve a Top 10 – Az építészet remekművei. Mindemellett láthatjuk a régi kedvenceket is: Megastadionok, Elhagyott építmények, Elveszett városok nyomában, Mentsük meg Velencét!

A Városépítők című műsor epizódjaiban nyomon követhetjük a nagyvárosok kihívásait. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, a „világ legélhetőbb városaként” ismert Melbourne-nek a beköltözők nagy száma okoz gondot, Tokió és New York pedig – sok másik várossal együtt – a globális felmelegedés következményeitől retteg. A gondolatébresztő sorozat a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait tárja elénk. A Top 10 – Az építészet remekművei a nagyvárosi építészetet mutatja be, leginkább a terekre, parkokra és a legkiválóbb, legszebb építészeti megoldásokra fókuszálva.

A National Geographic csatorna a Direct One TV szolgáltató csatornakínálatában, az online TV felületen, illetve a mobilra, tabletre, laptopra és okostévére letölthető Direct Now alkalmazásában érhető el. A Direct Now alkalmazásban megtalálható National Geographic videótár pedig további színes tartalmakat kínál: ezen a felületen több száz órányi, lélegzetelállító felvételekkel illusztrált ismeretterjesztő, akárhányszor újrajátszható tartalom várja az érdeklődőket. Az app a content store-okban, a Google Play-ről és az App Store-ból tölthető le. További információ a www.directone.hu oldalon és a Direct One Facebook oldalán érhető el.

 

A Városépítők epizódjai

Berlin- szeptember 23, 21:00

A II. világháborút követően Berlin évtizedeken át nem tudott kilépni a múlt árnyékáról, mostanra azonban megszabadult sötét örökségtől, és a jövő városává vált: csak úgy hemzseg a startupoktól, tudatosan kozmopolita, és messzemenőkig elkötelezett a társadalmi kohézió és a fenntartható fejlődés mellett.

Párizs- szeptember 23, 22:00

Lenyűgöző kulturális örökségének, pezsgő művészeti életének, valamint az olyan ikonikus épületeknek, mint a Louvre, az Eiffel-torony vagy a Notre-Dame-székesegyház, Párizs speciális helyet foglal el a képzeletünkben. Tarts velünk a fény városába, mely a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója nélkül ma egészen más képet mutatna…

New York- szeptember 30, 21:00

Az epizód a világ egyik ikonikus pénzügyi és kulturális fővárosába, New Yorkba kalauzol. Mi kell ahhoz, hogy egy több mint nyolcmilliós metropoliszban zökkenőmentesen folyjanak a hétköznapok, sőt, ami talán még nagyobb kihívás: otthon érezzék magukat az emberek? Tarts velünk többek közt a manhattani felhőkarcolók közé, fedezd fel a New York-i metró labirintusszerű alagútrendszerét, és pihenj meg a Central Park üdezöld gyepén!

Tokió-szeptember 20, 22:00

Bát Tokió – az elővárosokkal együtt – több mint 37 millió embernek ad otthont, a japán főváros sokak szerint mégis megmaradt élhetőnek, biztonságosnak és emberléptékűnek lenni. Hogyan lehetséges ez? …Főként annak ismeretében, hogy aktív, minden pillanatban földrengésekkel és cunamikkal fenyegető törésvonalak közelében fekszik? A titok után kutatva próbáld ki velünk a város híres metróhálózatát; nézz be az utcák alá, ahol gondosan tervezett és karbantartott árvízelvezető csatornák húzódnak.

Seattle- október 10, 21:00

Seattle többek közt olyan világcégek székhelyeinek és irodáinak ad otthont, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google – nem csoda hát, hogy a szakértők az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő városai között tartják számon. Seattle-ben azonban nemcsak a high-tech laboratóriumok mélyén történnek varázslatos dolgok, de sok esetben maguk az épületek is zseniális alkotások – elég csak az ikonikus Space Needle toronyra, a Washington-tavon épült úszó hídra vagy a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagútjára gondolni…

Nápoly- október 10, 22:00

Nápoly Európa egyik legrégibb és leggyönyörűbb fekvésű városa, melyen a kultúra és a természet egyaránt rajta hagyta a keze nyomát. A fejlett világban kevés olyan nagyváros van, melynek lakossága ilyen szorosan kötődik a gyökereihez – pedig az elmúlt évszázadok áldást és pusztulást egyaránt hoztak az elődök számára. Az epizódban többek közt ellátogatunk a Vezúv által megsemmisített Pompeiibe; megcsodáljuk a metró lenyűgöző mérnöki megoldásait.

Sydney-október 14, 21:00

Sydney-t 1788-ban büntető kolóniaként alapították, így a múltja sokáig kísértette a többségében bevándorlók lakta, az őslakosokat gyorsan „civilizáló” várost. Ilyen előzmények után izgalmas kaland utánanyomozni Sidney társadalmi és építészeti evolúciójának – megfejteni a titkot, hogy a város miként vált mára Ausztrália egyik ékkövévé, tele jövőbe vezető gondolatokkal és zseniális építészeti megoldásokkal.

Canberra-október 14, 22:00

Canberra a legfiatalabb a sorozatban bemutatott városok közül. Kamaszos szeleburdiságnak vagy éretlenségnek ezzel együtt nyomát se mutatja, egy tökéletesen megtervezett, jól megépített település – alacsony népsűrűséggel és annál magasabb életminőséggel. Ha kíváncs vagy rá, hogy miként lehet létrehozni egy nagyvárost gyakorlatilag a semmiből, tarts velünk!

 

Top 10 – Az építészet remekművei

Terek- szeptember 24, 21:00

A nagyvárosi tereknek saját stílusuk és karakterek van, melyek fontos szerepet játszanak településeik képének formálásában és kulturális értékeinek kihangsúlyozásában.

Parkok és kertek- október 01, 21:00

A parkok és kertek kivételes szerepet játszanak a városi ember életében. A természet és az ember zsenialitásának közös alkotásai – olyan érzékeny, különleges valamik, amik talán a legközelebb állnak a saját magunknak, saját kezünkkel teremtett paradicsomhoz.

Formabontó épületek- október 10, 21:00

Vannak formabontó épületek, melyek láttán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy rögvest összedőlnek, hogy a terveiket egy bolondos pillanatban csak úgy a papírra firkantotta tervezőjük. Pedig a látszólagos kuszaság mögött kőkemény, mérnöki rend lapul, s ezek a házak önmagukon túlmutatva sokszor a történelem egy-egy fontos pillanatára emlékeztetnek minket.

Színházak és operaházak- október 15, 21:00

Egy színházat vagy operaházat sokszor magáért az épületért is érdemes meglátogatni – a modern vagy történelmi építészeti megoldásokért, a lenyűgöző high-tech színpadtechnikáért. Keresd fel velünk a világ legszebb, legkülönlegesebb színházait és operaházait!

 

SOCIAL MEDIA