Márkaépítés 2021 – Pethes Barbara: Életstílusváltók

Hírek Kiemelt

A MediaCom senior insight specialistája egy friss kutatásukról beszélt a konferencián, amelynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a megváltozott élethelyzet hatást gyakorolhat-e a márkák használatára, ismertségére stb. A megváltozott élethelyzet, avagy másképp élés a kutatásban a munkavégzés formájaképp volt definiálva: megkérdezték, hogy kötelező-e bejárni a munkahelyre, vagy van-e lehetőség erről szabadon dönteni.

 

Ezen szempont alapján a válaszadók 60 százalékánál nem volt változás, kötelezően bejártak (végig) dolgozni, a „maradék” 40 százalék esetében viszont valami megváltozott: vagy részben, vagy egészben otthonról dolgoztak saját vagy munkáltatójuk döntése alapján. A két csoport között kerestek tehát eltéréseket, de figyelembe vették a megkérdezettek lakhelyét és iskolai végzettségét is, mert ez a két tényező döntően meghatározza, hogy kötelező-e bejárni valakinek a munkahelyére, vagy van valamennyi döntési szabadsága.

Összesen 350-nél is több esetet vizsgáltak meg. A márkaismerettesztek több mint 20 százaléka esetében azt látták, hogy nagyobb arányban ismertek márkákat azok, akiknek megváltozott az élethelyzetük, nem kötelező tehát bejárniuk dolgozni. Hasonló a helyzet, hogy ha a márkák használatát, illetve figyelembevételét vizsgáljuk. Ez alapján úgy tűnik, érdemes ezt a szempontot bevonni a „klasszikus” demográfiai változók közé, amelyek egyébként egyre kevésbé magyaráznak például márkákkal kapcsolatos kérdéseket. Mindezek mellett ez egy olyan szempont lehet, amely segítheti a célcsoportok célzását a digitális médiában.

 

 

 

SOCIAL MEDIA