La Liga: otthon betlizett a Barcelona, jóval a szezon vége előtt bajnok lehet a Real Madrid

Tejszínhub

Bár néhány hónappal ezelőtt gyakorlatilag már mindenki odaadta volna az aranyérmet a blancóknak, Xavi érkezése alaposan felkavarta az állóvizet. A katalán gigász megtáltosodott, egymás után nyerte a meccseket, és komolyan fogadkoztak, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fognak a bajnoki címért. Ám jött a Cadiz elleni hazai meccs… A Barcelonának ma este kellett lemondania az aranyálmokról. 

 

Miután Laporta elnök októberben menesztette a katasztrofális eredményeket felmutató Koemant, novemberben átvette az együttes irányítását a klublegenda Xavi Hernandez. Néhány hónap alatt rendezte a szétesett gárda morálját, fazont adott a gránátvörös kékek játékának (ami persze nem kis részben az érkező minőségi játékosoknak is köszönhető), a tetszhalott Barcelona feltámadt. Míg korábban az is kétséges volt, képesek lesznek-e a jövő évi BL-szereplést érő 4. helyre feltornászni magukat, idén tavasszal már sokkal ambiciózusabb terveket is dédelgetnek a Camp Nouban.

De most valami történt, amitől megtört a barcelonai lendület. A múlt héten csúfos vereséget szenvedtek otthon a Frankfurt gárdájától és ezzel el is búcsúztak az Európa Ligától. Hétfőn este pedig a kiesőjelölt Cádiz vitte el a három pontot a Camp Nouból. De itt nem csak az eredmény volt siralmas, hanem a katalánok játéka is: a gránátvötös-kékek lassan, ötlettelenül gurigáztak a gyepen, rengeteg labdát eladtak, Dembélé kivételével egyik futballistájuk sem volt méltó a barcelonai mezre, míg a vendégcsapat kétszáz százalékon égve küzdött az életéért, a bennmaradáshoz oly nagyon szükséges pontokért. És amikor a Barcelona el is jutott egy-egy gólhelyzetig, Ledesma kapus óriási bravúrokat mutatott be.

Így a 32. forduló után a Real Madridnak 75 pontja van, az üldöző trió, a Barcelona, a Sevilla és az Atlético Madrid viszont leragadt 60 pontnál. A hátralévő hat fordulóban matematikailag még volna esély megelőzni a királyi gárdát, de józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy a blancók 5-6 meccset elveszítsenek sorozatban. Sokkal valószínűbb, hogy a fővárosiak már áprilisban behozhatatlan előnyre tesznek szert, és májusban koncentrálhatnak a Bajnokok Ligájára. Ha netán a bajnoki arany mellé a legszebben csillogó európai kupát is behúznák, akkor Benzemának is nagyon megnőne az esélye az Aranylabda elnyerésére.

A tavasz legfontosabb eseménye a Barça számára az volt, amikor március 22-én leiskolázták a Real Madridot a Bernabeuban. Az a 4:0 komoly visszavágás volt a januári 2:3-ért meg az elmúlt évek sorozatos rossz eredményeiért. Ám ennél nagyobb öröm ebben a szezonban már nem érheti a katalánokat, mostantól nyugodtan készülhetnek az őszi szezonra.

 

SOCIAL MEDIA