Közös programot indít a Magyar Telekom és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Hírek Kiemelt

A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a 18 évesnél idősebb magyar lakosság több mint 32 %-a, mintegy 2,5 millió ember 60 év feletti, digitális eszközhasználatukat tekintve azonban nagyon jelentős a szakadék a 70 év alattiak és felettiek között. Míg az előbbiek 77%-a okostelefont használ, és 68%-a rendszeresen internetezik, addig a 70 év felettiek 26%-a egyáltalán nem használ mobiltelefont, okostelefonnal csak az egynegyedük rendelkezik, 63%-uk pedig még SMS-t sem küld a telefonjáról.

 

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiája részeként, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár saját stratégiai tervének megfelelően évek óta dolgozik azon, hogy kezdeményezéseivel, szolgáltatásaival és programjaival segítse a digitális írástudás elsajátítását és fejlesztését, a digitális kultúra megismerését.

Ezen gondolat mentén alakította ki a Telekom 2019-ben a Legyél te is MOST generációs! programját, amely során a fővárosban és országszerte hét régióban középiskolákkal és regionális civil partnerekkel együttműködve, az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében diákok nyugdíjasoknak tartottak digitális képzéseket. A kezdeményezésben az indulása óta mintegy 59 ezren vettek részt: 6 900-an személyesen, 52 100-an pedig online.

E kezdeményezést újította meg és bővítette ki most a Telekom a Netrevalók program elindításával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral partnerségben.

Az ingyenes foglalkozásokra Budapest 24 kijelölt könyvtárában, havonta egyszer, minden hónap második szerdáján, fix időpontban kerül sor, ahol a diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az időseket az aktív eszköz- és internethasználattal és a számukra hasznos digitális megoldásokkal. Olyan témákat érintenek, mint a közösségi média használata, e-könyvek, internetbiztonság, online kapcsolattartás és ügyintézés, szórakozás, hobbi, közlekedés, utazástervezés, képszerkesztés és digitális fotózás, egészség és a sport. A foglalkozások során az időseket érdeklő témákat a fiatalokkal közösen fedezik fel az interneten, azokkal az okoseszközökkel, amelyeket az idősek is már gyakran a zsebükben hordanak, de még nem minden lehetőségüket ismerik.

A program nagykövetei a kezdeményezés által megszólított két generációt képviselik Endrei Judit nyugdíjas televíziós szakember és Ungvárszki Dániel, azaz Ungdani fiatal influenszer személyében.

„A Netrevalók program bebizonyítja, hogy a digitalizáció nem feltétlenül elidegenít, hanem a kapcsolatteremtést, a generációk közötti kommunikációt, megértést és elfogadást is hatékonyan elősegíti. Ennek megfelelően a foglalkozásokon nem csak a fiatalok adnak át tudást az idősebbeknek, hanem a közös munka során ők is rengeteget tanulhatnak: fejlődhet az empátiájuk, kommunikációs és együttműködési készségük, valamint olyan képességeik is erősödhetnek, mint a kritikus gondolkodás, a komplex problémamegoldás vagy a kreativitás. A résztvevők visszajelzéseiből üzleti szempontból és munkaadóként mi is sokat tanulunk, hiszen egyrészt közvetlen bepillantást nyerhetünk a Z generáció gondolkodásmódjába, másrészt az idősek digitális felzárkóztatásával számukra is olyan szolgáltatásokat tudunk kialakítani, amelyekre a leginkább szükségük van” – mondta el Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

„A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik kiemelt célja a digitális befogadás és műveltség támogatása, amivel kapcsolódik a Smart Budapest tervben felvázolt jövőkép megteremtéséhez is. Alapvető fontosságú a jó informatikai infrastruktúra és az arra épülő szolgáltatásaink fejlesztése – így nemrég átadott új soroksári könyvtárunkba ezért kerültek okosasztalok, kismamabarát munkaállomások és önkiszolgáló kölcsönzést lehetővé tevő eszközök –, de az is elengedhetetlen, hogy a lakosság képes legyen a digitális eszközök és szolgáltatások használatára. Törekvésünk különböző célcsoportok digitális kompetenciáinak élményalapú fejlesztése, ezért indítottuk idén a Könyvtár PRO – programozás, robotika, olvasás foglalkozásokat gyerekeknek, és az olvasóink, használóink mintegy 20%-át kitevő idősekre tekintettel ezért tartjuk fontosnak a hasonló korábbi kezdeményezéseink nyomán a Telekommal közös Netrevalók program megvalósítását” – mondta el dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.

A Netrevalók program foglalkozásaira a www.helloszulo.hu/netrevalok oldalon keresztül regisztrációt követően a diákok és az idősek is online jelentkezhetnek.

 

SOCIAL MEDIA