Komolyan beszáll a hidrogén hajtású hajók fejlesztésébe a Toyota

Hírek

A Toyota részesedést szerzett a hidrogén meghajtású vízi közlekedés fejlesztését zászlójára tűző EODev (Energy Observer Developments) nevű startup vállalatban, amely számára már eddig is a környezetbarát meghajtások fejlesztése terén abszolút vezető pozíciót betöltő japán autógyártó szállította a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiát.

A mára világszintű kínálatában hidrogén üzemanyagcellás elektromos személyautót, kisteherautót, buszt, targoncát és vonatot egyaránt szerepeltető Toyota és a  francia startup már a kezdetek óta együttműködik a zéró emissziós vízi közlekedésben rejlő potenciált világkörüli úttal demonstráló Energy Observer katamarán kapcsán. A Toyota és az EODev célja a közöse szerzett tapasztalatok alapján a technológia vízi alkalmazásának folyamatos fejlesztése a megbízható, fenntartható és megfizethető megoldásokkal elérhető karbonmentesítés mellet. Ez a befektetés jól szemlélteti a Toyota törekvését a nulla károsanyag-kibocsátású megoldások számának növelésére a hidrogénalapú társadalom felé vezető úton.

A Toyota közvetlen tulajdonrészesedést vásárolt az Energy Observer Developments vállalatban. Az innovatív francia startup céggel tovább erősödő partnerség jól mutatja, hogy a Toyota hisz az agilis és fiatalos vállalkozásokban és abban, hogy a közös erőfeszítés felgyorsítja a hidrogénes alkalmazások elterjedését. Az Energy Observer Developments és partnerei európai vezető szerepre törnek a nulla károsanyag-kibocsátású energiarendszerek ipari léptékű tervezése, összeszerelése és forgalmazása területén.

Nagyon örülünk a Toyota befektetésének, ami fontos lépést jelent a z EODev fejlődése szempontjából. Kapcsolatunk a GEH2 és REXH2 rendszerek közös fejlesztésével indult, ami az Energy Observer hajó révén bizonyította életképességét. Ez a közös munka valódi elismerésének számít, illetve stratégiai gyorsítást jelent az EODev számára.” – fogalmaz a Toyota befektetése kapcsán Lagarrigue, az Energy Observer Developments vezérigazgatója.

2020 elején az EODev és a TME Fuel Cell Business közösen építették be a Toyota élenjáró üzemanyagcellás technológiáját az Energy Observer nevű hajóba, ami ezután átszelte az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt. Az autógyártó részvétele egyúttal azt is jelezte, az egyébiránt vízijármű üzletággal is rendlkedő Toyota belép egy új üzleti területre, ahol a vállalat az üzemanyagcellás technológia szállítójaként és integrátoraként működik. A két cég együtt dolgozott a Toyota moduláris üzemanyagcella-rendszerén alapuló termékek kifejlesztésén. Az EODev REXH2© egy tengeri hajózásra tervezett hidrogénalapú energia-megoldás, ami különféle hajókba integrálható, miközben teljes mértékben megfelel a környezetvédelmi és biztonsági szabályozásoknak. A GEH2© telepített áramfejlesztő szintén jó példa a Toyota hidrogéntechnológiáját alkalmazó, nulla emissziójú megoldásokra.

“Rendkívül boldogok vagyunk, amiért lehetőségünk nyílik támogatni a Energy Observer Developments kezdeményezéseit, és szorosabban együttműködni velük. Ez lehetővé teszi majd a két cég mérnökei által kifejlesztett, és a Toyota üzemanyagcella-technológiáján alapuló megoldások ipari léptékű alkalmazását. Mindkét cég magáénak vallja a Fenntartható Fejlődési Célokat, iránymutatásként egy jobb társadalom és jobb világ felé vezető úton. Partnerségünk már eddig is rendkívül sikeres, és a még szorosabb együttműködés segít majd olyan termékeket kifejleszteni, amelyek felgyorsítják a karbonmentesítés folyamatát és a hidrogénalapú társadalom felépítését.” – teszi hozzá Matt Harrison, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója.

A partnerség 2017-ben indult, amikor a Toyota Franciaország úgy döntött, hogy támogatja az Energy Observer hajót. Ez a világ első hidrogénhajtású hajója, ami képes nap- és szélenergiát felhasználva, maga előállítani a hidrogént a tengervízből, ezzel gyakorlatilag perpetuum mobileként működve.

SOCIAL MEDIA