Kedden kezdődik a Spanyol Filmhét az Urániában

Hírek

A filmhét november 22-én a kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzője, Icíar Bollaín díjakkal elhalmozott új alkotásával, a Maixabellel kezdődik. Középpontjában az ETA baszk szeparatista szervezet bötönben ülő terroristájának és egy egykori áldozat özvegyének találkozása áll.

 

Párkapcsolatok millióinak dilemmája a hűséget kikezdő vágy és az önmegvalósítás. Ezeket az intim kérdéseket tárgyalja humoros formában a tizennyolcas karikával megkülönböztetett Párcserés játszma című romantikus komédia, amely november 23-án kerül műsorra. Vicente Villanueva filmje egy népszerű spanyol tévésorozat, A kulcsjátszama történésein alapul. Pikáns társasági vígjáték négy párról, akik egy bulin a kulcsaikat kalapba dobva, szerencsehúzással döntik el, ki kivel töltse az éjszakát.

A szemle harmadik napján, november 24-én két alkotás is érkezik. Az egyik a besorolhatatlan műfajú, abszurd humorú Optikai csalódás két nagyszerű színész, Carmen Machi és Pepón Nieto jutalomjátékával. Egy középkorú házaspárt alakítanak, akik az észak-spanyolországi Burgosból New Yorkba utaznak kikapcsolódni. Csakhogy valami nem stimmel…

Alcarràs

A nap másik bemutatója Carla Simón Alcarràs című játékfilmje, amely idén a Berlinalén Arany Medve-díjat kapott. A rendezőnő korábbi alkotása, az 1993 nyara a 2018-as Spanyol Filmhéten szerepelt. Új munkája szintén családtörténet, egy Alcarràs nevű kis katalán faluban játszódik, ahol a Solé család nemzedékek óta őszibarackot termeszt egy birtokon. A terület új tulajdonosai azonban napelem erőművet terveznek a gyümölcsös helyére, így a családnak szembe kell néznie régi élete feladásával.

A főleg vígjátékokkal és romantikus filmekkel jelentkező Dani de la Orden új komédiája, A próba viszonylag egyszerű kérdés elé állítja hőseit: százezer euró most vagy egy millió tíz év múlva? A kérdés egyszerű, a válasz mégsem az – Héctor és Paula számára legalábbis. A filmet november 25-én láthatjuk, csakúgy, mint Carlota Pereda Röfi című lélektani horrorját is, amely a Sundance Fesztiválon szerepelt. Főszereplője egy túlsúlyos tinilány, akit a kisvárosban élő lányok folyamatosan zaklatnak az alkata miatt, ám ennek előbb-utóbb véres következményei lesznek.

A filmhét szombatján, november 26-án érkezik az irodalmi alapból, Cristina Campos nagy sikerű regényéből készült a Lola specialitása, amelyet a kubai filmegyetemen végzett Benito Zambrano rendezett. Akik szeretik a kissé misztikus, személyes múltat feltáró romantikus történeteket és a sütőkemencék illatát, azok nem fognak csalódni ebben a filmben. Főhősei, Anna és Maria testvérek, akik évek óta nem látták egymást, de most váratlanul megörökölnek egy régi pékséget Mallorca belsejében, és ez újra összehozza őket.

A szombat másik filmje a valós eseményeken alapuló A Földközi-tenger törvénye. A fiatal rendezőgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, Marcel Barrena alkotása két tengeri mentő lelkiismereti küldetéséről szól. Egy tengerbe fulladt menekült gyermek fotója olyan mély benyomást tesz rájuk, hogy Leszbosz szigetére utaznak segíteni. A főszerepet két, a magyar nézők számára is jól ismert sztár alakítja: Eduard Fernandez (Egy tolvaj lánya) és Dani Rovira (Superlópez). Mostani közös filmjük számos Goya- és Gaudí-díjjal büszkélkedhet.

A szombat estét a Szenvedélyes szomszédok rendezőjének új érzelemdús vígjátéka, az Eltitkolt történetek zárja, amely öt véletlenszerűen összefonódó történetet mesél el pergő ritmusban. Váratlan találkozások, komikus pillanatok és abszurd döntések kerülnek elénk, amelyekben magunkra ismerhetünk.

A csapat lelke

A zárónapon, november 27-én A csapat lelke című komédiát élvezhetjük. A megtörtént eseten alapuló történetben Carmen Machi egy apácát alakít, akit a kilencvenes évek elején egy bezárás előtt álló árvaházba küldenek. Karizmatikus fellépésével felkelti a féktelenül viselkedő gyerekek figyelmét, és olyan ötlete támad, amely örökre megváltoztatja az intézetet: focicsapatot alakít a fiúkból.

A filmhét záródarabja az idei Berlinálén debütált Altatódal. Alauda Ruiz de Azúa első nagyjátékfilmje érzékeny családi történet. Középpontjában egy fiatal anyuka, Amaia áll, aki kisbabájával hazaköltözik a szüleihez, amíg férje néhány hétre távol van. Arra azonban nem számít, hogy bár édesanya lett, a szülei viszonylatában továbbra is gyerek. A film hat díjat hozott el az idei Malagai Filmfesztiválról, az Amaiát alakító Laia Costa és az édesanyját megszemélyesítő Susi Sánchez a legjobb színésznő díját kapta megosztva.

 

SOCIAL MEDIA