Csütörtökön kezdődik a Szlovén Filmnapok

Hírek

Október 27-én 20 órakor a budapesti Toldi moziban Miroslav Mandić író-rendeztő Sanremo című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok.

 

Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ez az alkotása Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog. A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, aki a vetítés után közönségtalálkozót tart.

Október 28-án 20 órakor Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon kilenc díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka főszereplője Eva, a huszonéves festőnő. Dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és nem talál ihletet a festéshez. Szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és mindennek tetejébe három hónapot késik a menstruációja. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget. „A film főszereplője egy nő. Egy alkalmazkodásra képtelen nő, aki mindenre vágyik, amire egy alkalmazkodásra képtelen nő vágyhatna, csak ő másképp áll az egészhez” – nyilatkozta a hazájában az alternatív munkáiról ismert rendezőnő.

Végül október 29-én 20 órakor a San Sebastiáni Filmfesztiválon debütált, a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert Leltár című film pereg majd, melynek főhőse, Boris Robič átlagember. Egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja a nyomozást, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, amely során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna. „A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját, ám ezeket a „súlyos” témákat szórakoztató és ironikus hangnemben szeretném megközelíteni” – nyilatkozta Darko Sinko, a film forgatókönyvíró-rendezője.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

 

SOCIAL MEDIA