Jön a Fradi-Újpest derbi

Tejszínhub

Az elmúlt években az Újpest csapata messze elmaradt a hagyományaitól, és sokat bukdácsolva elmaradt az élcsapatok teljesítményétől. Idén mintha változna a helyzet, a lilák a 3. helyen várják a ma esti, FTC elleni fellépést. 

 

„Természetesen mindig tűkön ülve várom a derbit – mondta a Nemzeti Sportnak Sigér Dávid, a Ferencvárost 2018 óta erősítő 32 éves középpályás, akinek mérlege nyolc bajnokin hét győzelem és egy döntetlen FTC-játékosként a lilák ellen. – Tudom, mennyire fontos ez a párharc minden fradistának. Szerintem a drukkereink közül sokan két-három meccset is beáldoznának azért, hogy vasárnap nyerjünk. Ennek szellemében lépünk pályára, mindent kiadunk magunkból, mint Diósgyőrben vagy Genkben. Folyamatosan kemény mérkőzéseket játszunk, mégsem tudom azt mondani, hogy ez egy lesz a sok közül, mert ez számunkra is különleges. Nyilvánvalóan a történelmi háttér miatt is megkülönböztetett figyelem övezi a derbit, de a pályára futva mi, játékosok is érezzük, ez a meccs más Magyarországon, mint a többi – élet-halál harc.”

A sportlap a két csapat korábbi játékosait is megkérdezte, mit várnak a mai mérkőzéstől.

Nyilas Elek, 1995 és 1999 között az FTC játékosa, a zöld-fehérekkel egyszeres bajnok:– „Gyerekként is nagyon vártam ezeket a rangadókat, játékosként még inkább: ilyenkor nincs fáradtság, rossz idő, süt­het a nap, eshet a hó, mindenki megy, ahogy csak bír. Az Újpest megerősödött, így az utóbbi évek legélvezetesebb derbije lehet a vasárnapi. Persze azt várom, hogy az elmúlt időszak hagyománya nem szakad meg, és jó meccsen győz a Fradi.”

Szántó Gábor, 1981 és 1987 között az FTC játékosa: – „Sok gólt és közönségszórakoztató meccsen hazai sikert remélek. Legyen jó mérkőzés, és van is rá esély, mert nyíltan játszik mindkét gárda: a Fradi sokat támad, de az Újpest győzni megy az Üllői útra, lendületesen kontrázik, ezért gyors, változatos, sok helyzetet hozó összecsapást várok. Bízom benne, hogy a hangulat és a játék miatt is a futball ünnepe lesz a derbi.”

Tóth András, 1969 és 1981 között az Újpest játékosa, kilencszeres bajnok: – „Most mintha közelebb lennénk a Ferencvároshoz, mint az elmúlt években bármikor. Máskor is mindig felszívták magukat a játékosok erre a meccsre, de most látok reális esélyt a győzelemre. Örülök, hogy jól kezdte az idényt a csapat, az utóbbi időben nem ez volt a jellemző. A Fradi elleni győzelem nagy lökést adna. Eddig Csoboth Kevin játéka határozta meg az Újpest szereplését, azt várom, hogy ezúttal a többiek is felnőjenek hozzá, és ha mindenki száz százalékot ad, meglehet a győzelem.”

Nagy László, 1968 és 1983 között az Újpest játékosa, kilencszeres bajnok: – „Háromesélyes most a derbi, mindkét csapat jó formában van. A Fradinak nagy erőt adhat a hatalmas szurkolótábora, valamint az, hogy a nemzetközi porondon is jól szerepel. Hiába játszik sok meccset, az edzője tud rotálni, minden posztra van két-három jó játékosa. Szerintem nem áll be védekezni az Újpest, de nyomni sem tud egész meccsen, inkább a kontrákra épít, amihez van három nagyon gyors támadója. De a védekezésre nagyon kell figyelnie, nem engedhet ki és kaphat úgy három gólt, mint a Kecskemét ellen öt nulla után.”

További megszólalók a Nemzeti Sport cikkében.

 

SOCIAL MEDIA