II. Erzsébet platinajubileumára újra kiadja God Save the Queen című számát a Sex Pistols

Tejszínhub

A dalt eredetileg 1977-ben, a királynő ezüstjubileumára jelentette meg a brit punkbanda. A szám az Egyesült Krályságot „fasiszta rezsimhez” hasonlítja, a királynőről pedig azt állítja, „nem emberi lény”.

 

Akkoriban a BBC-ből és a kereskedelmi rádiókból is ki volt tiltva a dal, melynek szövege a Radio 2 vezetője, Chris McLelland szerint „undorítóan rossz ízlésre vall”. Mindezek ellenére a dal az Egyesült Királyság kislemez-slágerlistáinak második helyéig jutott, csak Rod Stewart száma, az I Don’t Want To Talk About It előzte meg. Azóta is pletykálják, hogy manipulálták a sikerlistát, hogy a vitatott dal nehogy az élre kerüljön. A hivatalos listán még a címe se jelenhetett meg, hogy a királynőt meg ne sértsék vele.

Az eredetileg No Future című dalt nem a királyi család, sokkal inkább az 1970-es évek végén nehéz időket élő ország kritikája volt. A fiatalabb nemzedékeket különösen súlyosan érintette a válság. John Lydon énekes később azt mondta: „A God Save the Queent nem azért írtuk, mert utáltuk az angol népet. Azért írtuk, mert szeretjük, és elegünk van abból, hogy rosszul bánnak vele”.

Amikor 1977-ben a királynő jubileumán a Temzén úszó hajón előadták a dalt, partra szálláskor több tagjukat letartóztatták.

A banda azt reméli, sikeresebb lesz az új verzió, mint a tíz évvel ezelőtti, amelyet a gyémántjubileumra adtak ki: akkor csak a 80. helyig jutottak vele. Ennek ellenére idén újra a slágerlista ostromára készülnek azzal a több ezer vinillemezzel, amelyet a platinajubileum jövő havi ünneplése előtt dobnak piacra – írja az MTI.

 

Fotó: Guardian

 

SOCIAL MEDIA