Így alakul át a fuvarozási és csomagszállítási piac

Hírek Kiemelt

A járványügyi helyzet merőben átrendezte a gazdaságot, a munkaügyi és munkahelyi helyzetet, de még a vásárlási szokásainkat is. Ahogy bizonyos ágazatok szinte ellehetetlenedtek, mások pedig kénytelenek voltak teljesen átrendeződni, és az online térbe berendezkedni, úgy a fogyasztók is új utakat kényszerülnek bejárni. A munkahelyek közül a szerencsésebbek nem megszűntek, csupán berendezkedtek távmunkára vagy home office-ra. A sokat otthonában lévő ember pedig, hogy még inkább kerülje az érintkezést a koronavírus járvány idején, sokkal több árut rendel, vásárol online, és szállíttat ki a csomagküldő- illetve futárcégekkel. Így a fuvarozási és csomagszállítási piac is új kihívásokkal néz most szembe.

 

A csomagszállítás zavartalan maradt

A korlátozó intézkedések és a kijárási korlátozás miatt nagyon sok bolt, vállalkozás bezárásra kényszerült. Aki előrelátó volt, már egy ideje értékesített az online térben is, vagy akár kizárólag webshop formájában működött. Aki tudott alkalmazkodni az új helyzethez, az gyorsan létrehozott valamilyen online értékesítési módot, vagy lehetővé tette a kiszállítást. Így tettek az éttermek, bizonyos élelmiszerboltok, de még ruhafutárra is van már példa.

A gazdasági megborulás egyértelművé tette, hogy a veszélyhelyzet ellenére bizonyos ágazatok működése zavartalan kell, hogy maradjon, a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva. Így a csomagküldés, csomagszállítás, fuvarozás köre sem sérült, a járvány idején is zavartalanul működhetnek és dolgozhatnak, nemcsak belföldön, de akár külföldre is. A WHO nyilatkozata szerint ráadásul a felületről történő vírusfertőzés kockázata nagyon kicsi. A legtöbb vírus pár órát él csak, ha nem jut el új személyhez, de a csomagküldés folyamatában lévő 3-5 napot már szinte biztos, hogy nem éli túl fertőzésképesen.

Megnőtt a magánszemélyek online értékesítése is, a közösségi médiában árult használt cikkek cseréjéhez is igénybe veszik a háztól házig csomagküldést, és a csomagfeladó pontokat, automatákat. Így elkerülhető a társas érintkezés. A bútorszállítás is megnőtt a fuvarozó cégek körében. Azt mondhatjuk, hogy sokkal több kiszállítás, fuvarozás, csomagszállítás valósul meg a járvány miatt, mint korábban, és ez akár állandósulhat is.

Ha külföldre szeretnénk csomagot feladni, mindenképp tájékozódjunk a csomagszállító cég honlapján, illetve vegyük figyelembe, hogy bizonyos városokba a lezárás miatt nem szállítható ki csomag (külföldön).

 

A kiszállító cégek új szokásai

Ahhoz, hogy megfeleljenek az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának, és a kormányrendeleteknek, a fuvarozó cégeknek is be kellett építeniük pár új szabályt, hogy mind a futárok, mind a vásárlók biztonsága garantált legyen.

Az elsők közt kaptak maszkot a sofőrök, és viselésük kötelező számukra. Emellett természetesen gumikesztyűben látják el a feladataikat.

Mivel 100 %-os biztonságot ez sem jelent, bizonyos cégek érintkezésmentes csomagátadást tettek lehetővé. Ez vagy csomagautomaták használatával valósul meg, vagy a személyes átvétel során minimalizálja az érintkezést. Ennek elősegítésére vezették be a PIN-kódos azonosítást, ami kiváltja az aláírást az átvételkor (csak be kell mondani az sms-ben kapott kódot).

A futároknál szinte kivétel nélkül elérhető a bankkártyás fizetés, így nem kell pénzzel sem érintkezniük a feleknek. A csomagraktárakban is fokozott a higiéniás rend betartása, a külföldről érkező szállítmányokra pedig még szigorúbb szabályok vonatkoznak.

 

Új munkahelyek teremtődtek

A covid-19 végigsöpört a világban, és az átalakult élethelyzet miatt sokak munkája és munkahelye szűnt meg. De, ahogy az éttermek pincérei kénytelenek voltak ételfutárrá alakulni, úgy a csomagküldési piacon is teremtődtek új munkahelyek. Egyre több futárra, sofőrre, raktári dolgozóra van szükség, így, aki idejében kapcsolt, nem maradt munka nélkül. Valószínűleg a jövőben is megmarad ez az erősödés a csomagokat, szállítmányozást illetően, így további új munkahelyek teremtődnek ezen a piacon.

 

A jövőben is fent maradhatnak az igények

Mivel sok bolt teljesen átállt az online értékesítésre, a vásárlók nagy része pedig úgy érzi, sokkal kényelmesebb, ha házhoz kapja az árut, valószínű, hogy a csomagszállítási piacban megnövekedett igények fenn is fognak maradni. Az emberek szeretik, hogy gyors, hatékony, és kényelmes vásárlást folytathatnak, ráadásul az egészségük is biztonságban van.

SOCIAL MEDIA