Hitelből jól menő vállalkozás? Lehetséges!

Hírek

Amikor az ember cégalapításra adja a fejét, abban bízik, hogy minden zökkenőmentesen megy majd. Nem fogy el idő előtt a pénzünk, nem pattanunk vissza a bürokrácia áthatolhatatlan faláról, és gyorsan megtaláljuk a felvevőpiacunkat, ügyfeleinket is. Vagyis azt reméljük, hogy a cég indítása – és fellendítése – nem húzódik majd hosszú évekig, hanem minél előbb belevághatunk a tevékenységünkbe.

 

Az élet azonban csak ritkán ennyire kegyes hozzánk, és a valóságban bizony számtalan buktatóval kell szembenéznünk. Az anyagi problémák szinte minden újonnan alapított cégnél felütik a fejüket, ezek orvoslása pedig nem tűr halasztást. Ilyenkor lehet jó ötlet hitelhez nyúlni, hogy áthidalhassuk a problémákat. Cikkünkből kiderül, mire kell ügyelni, ha hitelből építenénk jól működő vállalkozást.

 

Ezekkel a nehézségekkel néznek szembe az induló vállalkozások

Céget indítani soha nem volt igazán egyszerű, a COVID-járvány azonban tovább nehezítette a helyzetet. Az emberek visszafogták a kiadásaikat, sokan nehéz anyagi helyzetbe kerültek, ezért több piac is jelentősen beszűkült. Nem könnyű ma eltalálni, mire lesz kereslet, milyen termékért vagy szolgáltatásért hajlandóak kinyitni az ügyfelek a pénztárcájukat. Egy alapos, mindenre kiterjedő piackutatás tehát elengedhetetlen a start előtt.

Sok kezdő vállalkozó sajnos alábecsüli az induló tőke mértékét. Nem számolnak például az olyan adminisztratív költségekkel, mint az ügyvédi díj, cégbejegyzés költsége. Vagy éppen már nem jut keret marketingkampánnyal megtámogatni az indulást. Nem egy vállalkozóval előfordult már, hogy egyszerűen nem maradt pénze elindítani a szolgáltatást vagy legyártani a terméket. Ha pedig mégis, ismertség hiányában ügyfelek nélkül maradt a cég.

 

Hogyan oldhatod meg hitelből a kezdeti nehézségeket?

A banki kölcsön természetesen remek áthidaló megoldás, ha az induláskor komolyabb tőkére van szükségünk. Fedezhetjük belőle a termék legyártását, piacra dobását, a szolgáltatás beindítását vagy éppen az eszközigényünket is. Ehhez azonban pontosan tudnunk kell, mekkora összeg jelentene segítséget. Ha a felvett hitel túl kevés, ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk, de még egy hitel is nyomja a vállunkat. A túl sok hitel sem nyerő, hiszen a visszafizetése komoly terhet jelent a cégnek.

Amikor ezzel megvagyunk, és biztosak vagyunk a felvenni kívánt összegben, jöhet az összehasonlítás. Az interneten számtalan hitelkalkulátor található, ahol pillanatok alatt összevethetjük akár tucatnyi bank ajánlatát is. Sőt, a legtöbb ilyen site-on akár azonnali online hitel igénylésére is lehetőségünk nyílik, ami igencsak felgyorsítja a folyamatot. Szánjunk időt a pénzintézetek összehasonlítására, hiszen az ajánlatok között akár jelentős különbségek is lehetnek!

Minden bank rendelkezik saját tanácsadóval, akik jellemzően ingyen a rendelkezésünkre állnak. Egy személyes találkozón részletesebb információkat kaphatunk, és több kérdésünket megválaszolhatják, mint egy weboldalon. Könnyen lehet, hogy olyan konstrukciót is tudnak ajánlani, amire mi előzetesen nem is gondoltunk. Léteznek független ügynökök is, akik több bank ajánlatát is megoszthatják velünk.

 

Ezekre a buktatókra ügyelj hitelfelvételnél

Talán mondani sem kell: csakis akkora törlesztőrészletet vállaljunk be, amit a vállalkozásunk már a kezdeti időkben is garantáltan kitermel. A kezdő vállalkozásokra általában szigorúbb feltételek vonatkoznak, hiszen a bankok nem tudják évekre visszamenőleg átnézni az eredményeket. Ezért könnyen lehet, hogy ingatlanfedezetre lesz szükségünk, különösen a szabadfelhasználású hitelnél. Fontoljuk meg alaposan, hogy kockára tesszük-e a cég telephelyét, irodáját!

Mielőtt leszerződnénk a kiszemelt pénzintézettel, mindig alaposan olvassuk át a szerződési feltételeket. Különösen az online hitel esetén fontos ez, hiszen az összehasonlító oldalak tájékoztatása általában nem teljes körű. Ne legyünk restek időt szánni az apró betűs részekre sem, mert sokszor bizony itt van a kutya elásva. És persze jó ötlet pénzügyekben jártas szakember segítségét is kérni a szerződés értelmezéséhez, aki segít eligazodni a jogi bikkfanyelven megfogalmazott dokumentumban.

Végül egy pro tipp: nemcsak a bankok csábítanak minket jól hangzó ajánlatokkal, hanem az üzleti életben is előfordul az ilyesmi. A hirtelen jött lehetőség könnyelmű lépésekre sarkallhat minket, a hatalmas profit ígérete pedig torzíthatja az ítélőképességünket. Nem érdemes tehát gondolkodás, mérlegelés nélkül fejest ugrani egy jól csengő üzleti lehetőségbe. Mindig járjunk utána alaposan, hogy pontosan mit rejt a vállalkozás, és milyen üzleti tervvel rendelkezik a cég.

 

Csakis precíz tervezés után vágj bele

Felvenni kívánt összeg, futamidő, felkínált fedezet, havi törlesztőrészlet – ezek azok a szempontok, amiket mindenképp számításba kell vennünk, mielőtt eladósodnánk. Egy induló vállalkozásnak óriási segítség a hitel, amiből rengeteg probléma orvosolható, de csakis akkor lesz valódi megoldás, ha pontosan tudjuk, hogyan fogjuk felhasználni a cég javára és növekedésére. Mind a hiteleknél, mind az üzleti lehetőségeknél jusson eszünkbe az örök igazság: Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz.

 

SOCIAL MEDIA