Hidrogén mozdonyhoz szállít üzemanyagcellát a Toyota

Hírek

A Toyota Európa hat üzemanyagcellás modult szállít az FCH2Rail projekt számára a CNH2, azaz a spanyol Nemzeti Hidrogén Központ és a CAF spanyol vonat és buszgyártó vállalat részére Spanyolországba. A második generációs üzemanyagcellás modulok a projekt üzemanyagcellás hibrid hajtásláncának a részét képezik majd.

 

A 2021 januárjában indult FCH2RAIL projekt az emissziómentes, kettős felhasználású vonatok úttörőjeként a hagyományos sínek használatát felsővezeték nélküli emissziómentes közlekedéssel párosítja. Az FCH2Rail konzorcium egy speciális üzemanyagcellás hibrid hajtásláncot fejleszt, amelyet egy demonstrációs célokat szolgáló mozdonyba szerelnek majd. A Toyota jelenleg hat üzemanyagcellás modult épít, tesztel és szállít le a projekt következő fázisához. Ezek magukban foglalják a Toyota Mirai személyautóban és Toyota Sora buszban is működő legújabb, második generációs technológiát, amely nagyobb erőt garantál kisebb méretben, fokozott energiasűrűséget elérve. A megrendelő az alacsonyabb modulkonfiguráció mellett döntött, ami még hatékonyabb beépítést tesz lehetővé a demonstrációs célokat szolgáló mozdony tetejébe. A hat modul közül három már meg is érkezett a CNH2 számára. Ezeket először az akkumulátorokkal együtt tesztelik a speciális mérőpadon, mielőtt a CAF-hoz szállítják őket. A másik három modul már közvetlenül a CAF-hoz érkezik, ahol a hat modult beépítik a demonstrációs mozdonyba.

A Toyota üzemanyagcellás moduljainak leszállításával a csapat kifejleszti a saját üzemanyagcellás hibrid hajtásláncát a vonatot ellátó hibrid, kettős üzemmódú rendszerhez. Ez a megoldás a felsővezetékekből érkező elektromos áramot egészíti ki az üzemanyagcellás hibrid hajtással, amely ettől függetlenül képes a mozdony hajtására. Az FCH2Rail projektet a Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking vállalat finanszírozza.

 

SOCIAL MEDIA