Háttér Társaság: a többség védené az LMBTQI embereket a diszkriminációtól

Hírek

A Háttér Társaság megbízásából a Medián által készített reprezentatív közvélemény-kutatás azt mutatja, a társadalmi elfogadás az LMBTQI személyek felé érdemben nem csökkent. A többség támogatja a hátrányos megkülönböztetés elleni állami fellépést. A decemberi kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek majdnem felének van már LMBTQI ismerőse: 2018-ban ez még csak minden ötödik emberre volt igaz. Ez a tendencia bíztató: azt mutatja, hogy egyre többen mérik fel úgy, hogy biztonságos számukra előbújni, kevésbé tartanak elutasítástól a család, a barátok vagy akár a munkatársak részéről.

 

2020 májusában a kormánytöbbség az LMBTQI emberek elleni kormányzati gyűlöletkampány első jogalkotási lépéseként ellehetetlenítette a transz és interszex emberek számára nemük jogi elismertetését, a felmérésből viszont kiderül, hogy a társadalom közel háromnegyedes többsége (72%) szerint igenis engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban – fogalmaz a Háttér Társaságnak a kutatást ismertető közleménye.

Az azonos nemű párok szülőségét támogatók aránya is biztató. Többségben vannak (56%), akik egyetértenek azzal,  hogy “azonos nemű pároknak is lehetővé kellene tenni, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe”. A társadalom kétharmada (66%) szerint azonos nemű párok is lehetnek jó szülők..

Minden második válaszadó inkább egyetért azzal a kijelentéssel, hogy “helyes, ha 14 és 18 év közötti fiatalok az iskolai tananyag keretében találkoznak a homoszexualitás témájával”. 2021-ben 55%, a mostani felmérés szerint már 60% ellenzi az LMBTQI emberek tévébeli megjelenítésének cenzúrázását.

A válaszadók 62%-a értett egyet azzal, hogy az állam feladata, hogy fellépjen az LMBTQI embereket érő hátrányos megkülönböztetés ellen. Jelentős többségben (71%) vannak azok, akik elutasítják az állítást, hogy a melegek és leszbikusok megrontanák a gyerekeket.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy az elmúlt másfél év homofób és transzfób kormányzati propagandája érdemben nem rontotta az elfogadást. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége. Mi a Háttér Társaságnál továbbra is azon dolgozunk, hogy az LMBTQI emberek mindennapjait megkönnyítsük, és egy mindenki számára biztonságos társadalomban élhessünk.” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

 

Az idézett közvélemény-kutatást a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2022. december 9-e és 15-e között, 1000 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadástól elzárkózókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagyták.

 

SOCIAL MEDIA