Jogerősen kötelezte a bíróság a Miniszterelnökséget az „LMBTQ-propaganda” ellen tett intézkedésekről gyűjtött adatok kiadására

Hírek

Ahogyan 2022-ben arról a Háttér Társaság hírt adott, a bíróság elmarasztalta és az adatok kiadására kötelezte Gulyás Gergely minisztériumát. Ezt az ítéletet hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla és immár jogerős ítélet kötelezi a Miniszterelnökséget az adatok kiadására.

 

2021 márciusában kiszivárgott, hogy a Miniszterelnökség sürgős kérdéssel fordult az önkormányzatok felé. A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetején a Gulyás vezette minisztériumnak a legfontosabb azt volt tudnia, hogy fellépnek-e az önkormányzatok  és intézményeik az “LMBTQ-propaganda” terjesztése ellen.

Az elsőfokú perben a Fővárosi Törvényszék elutasította a Miniszterelnökség azon védekezését, hogy a kért iratok döntéselőkészítő adatnak minősülnek. A törvényszéki ítélet alapján három munkanapon belül meg kellett volna küldenie a Háttér Társaság számára a kért adatokat. A minisztérium ez ellen a döntés ellen fellebbezett.

Az Ítélőtábla, az Alkotmánybíróság gyakorlatra hivatkozva, hangsúlyozta: az információszabadság egyaránt magában foglalja a közfeladatot ellátó szervek és személyek azon kötelezettségét, hogy a közfeladatok ellátásával
összefüggő adatokat nyilvánosságra hozzák, valamint mindenki jogát arra, hogy ezeket az adatokat megismerje. A közérdekű adatokhoz való hozzáférés csak kivételesen, a törvényben meghatározott keretek között van lehetőség. A Miniszterelnökségnek kellett volna bizonyítania, hogy az adatkérés megtagadása jogszerű. Már az elsőfokú bíróság is úgy ítélte meg, hogy nincs olyan közérdek, amely igazolhatná az adatok visszatartását – az Ítélőtábla osztotta a törvényszék indokolását. A konkrétumokat nélkülöző, az alkotmánybírósági alapelvekre általánosságban hivatkozó fellebbezés nem győzte meg a másodfokú bíróságot. Mivel a kért iratok rendelkezésre állnak, hiszen azokat a perben a Miniszterelnökség benyújtotta, a jogerős ítélet fenntartotta a teljesítési határidőt is: január elején várja a Háttér Társaság a kért iratokat. A másodfokú ítéletből egyértelmű: a fellebbezés
csupán időhúzás volt, amellyel a Miniszterelnökség megpróbálta elodázni az adatok kiadását. Eljárása nemcsak az adatkérő Háttér Társaság, hanem a bíróság idejét is csak rabolta – írják.

A másodfokon hozott döntés értelmében a bíróság fenntartja a három napos határidőt és további ügyvédi munkadíj megfizetésére kötelezi Gulyás Gergely minisztériumát. A döntést 2022. december 28-án vette át a Háttér Társaság jogi képviselője, dr. Kollarics Flóra, a TASZ ügyvédje, így a miniszterelnökségnek januárban rendelkezésre kell bocsátania az adatokat.

“A kért adatok hozzájárulnak ahhoz, hogy feltérképezzük a kormányzat LMBTQI emberekkel szemben folytatott hadjáratának tényleges hatását és bemutassuk, hogy már a propagandatörvény elfogadása előtt is jelentősen korlátozták az állami intézményeken keresztül az LMBTQI tartalomhoz való hozzáférést” – kommentálta a döntést Dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.

 

Fotó: Christian Lue/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA