Harmadik malomkomplexumát építi az 50. születésnapját ünneplő Gyermelyi

Hírek

A tervek szerint jövő tavasszal adják át a Gyermelyi Zrt. harmadik malomkomplexumát, amely 5,5 milliárd forintos beruházásból valósul majd meg – hangzott el a Magyarország piacvezető tésztagyártójának, legnagyobb tojástermelőjének és malomipari szereplőjének számító cég megalapításának 50 éves évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényén.

 

A Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen. „Az első évben 4280 tonna tésztát értkesített a gyár, vagyis 50 év alatt mára megtízszereztük az eladást” – emelte ki beszédében a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója. Tóth Béla elmondta: a tészta mellett lisztet és tojást is értékesítő, jelenleg több mint 500 főt foglalkoztató Gyermelyi Vállalatcsoport tésztagyára kezdetben 65 embernek adott munkát. Kihangsúlyozta: az utóbbi évtizedben a cég dinamikusan fejlődött, amiben nagy szerepet játszottak az uniós és hazai forrásból kapott állami támogatások.

„Az elmúlt 10 évben 35 milliárd forintot fordított beruházásokra a Gyermelyi Zrt.” – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, a tervek szerint tavasszal átadásra kerülő harmadik malomkomplexum kiépítése 5,5 milliárdos beruházásból valósul meg. Azzal kapcsolatban, hogy a cég Magyarország piacvezető tésztagyártójának számít, elmondta: ez a piacvezető szerep az elmúlt 50 év építkezésének gyümölcse. „A Gyermelyi Zrt a magyar sikertörténet. Nincs hazánkban olyan ember, aki ne ismerné ezt a márkanevet, amely a természetes, jó minőségű és ellenőrzött, megbízható magyar élelemiszer nemzetközi szinonimája” – tette hozzá. Annak kapcsán, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, kiemelte: az alapanyagbeszerzési integráció több mint 200 búzatermelő partnerén keresztül több ezer családnak nyújt biztos hátteret.

Horst Galli, a Gyermelyi Zrt-nek gyártási technológiát évtizedek óta beszállító svájci Bühler AG Tésztaipari üzletágának régiós vezetője elmondta: tervek szerint a jövő tavaszra elkészülő, napi 300 tonna kapacitású harmadik malom gyártási technológiáját is a Bühler AG biztosítja.

Az agrárminiszter mellett Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő is kiemelte, hogy a Gyermelyi a pandémia idején is helyt állt. „A pánikvásárlások időszakában a cég hiánytalanul ki tudta szolgálni a fogyasztókat” – tette hozzá.

Pekó László, a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági elnöke kihangsúlyozta: a Coop és a Gyermelyi közötti kapcsolat is lassan 50 évre nyúlik vissza. „A Gyermelyi Zrt. a minőség, a környezettudatosság, a gazdák támogatásának jó példája” – tette hozzá. A pár hete 15. alkalommal megrendezett Coop Rally kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar élelmiszeripari termékeket népszerűsítő szakmai programban az Gyermelyi Zrt. az elmúlt másfél évtizedben minden egyes évben részt vett, illetve több alkalommal volt rally állomása is, amit elismerő oklevéllel díjaztak.

Pósfai Csaba, a Gyermelyi Zrt. tésztagyár igazgatója elmondta: a legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyárban ma már 118 ember dolgozik három műszakban. Két tésztagyártó csarnokban összesen 6 gyártósor működik, amellyel egy óra alatt 13,5 ezer kg terméket tudnak gyártani. A 13 csomagoló sor közül négyben visszazárható blokkatasakos terméket tudnak előállítani, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet. Jelenleg 339 tésztacikket gyártanak, idén több mint 25 új cikket vezettek be. Utóbbiak közül kiemelte a teljes kiörlésű durumbúzából készült termékkört, illetve a Gyermelyi 2 tojásos durumcsaládot. A termékfejlesztéseknek köszönhetően olyan piaci szegmensekben vált versenyképes szereplővé a Gyermelyi, amelyben korábban főként olasz gyártók voltak jelen.

Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója beszámolt arról, hogy az értékesítés a pénzügyi válság óta folyamatosan növekszik. A tavalyi év kiugró eredményt hozott, amiben a szerves növekedés mellett szerepet játszottak a koronavírus-járvány okozta pánikváráslások hatásai is. 2015-ről 2020-ra meg tudták háromszorozni az exportértékesítést. A jelenleg zömében európai országokba, ezen belül is főként uniós tagállamokba irányuló kivitelét a jövőben dinamikusan növelni kívánja a cég, hiszen hazánkban már korlátozottak a piaci bővülés lehetőségei.

 

Fotó: Bozhin Karaivanov / Unsplash

 

SOCIAL MEDIA