Felelős Alkoholista – Könyvet írt függőségéről Bálint Ferenc

Tejszínhub

A Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagja Felelős Alkoholista című könyvét úgy kezdte el írni, hogy azt hitte, se nem felelős, se nem alkoholista, de a mű végére kiderült, mindkettő igaz rá, de egyik sem teszi boldoggá. A szerző Zacher Gáborral beszélgetett a könyvről, aminek aktualitása az, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt egyre többen nyúlnak az alkoholhoz – beleértve a Showder Klub humoristáját is.

 

A mostani járványidőszakban mindenki szorong, sokaknak egzisztenciálisan is veszélybe került a jövőbe, ezért különböző függőségekbe menekülnek. Bálint Ferenc humoristát az első hullám idején érte az ijesztő ráébredés. Amikor két hétre előre be kellett vásárolnia, az a napi néhány sör vagy pár pohár bor egyszerre többnek tűnt, mint ahogy ő azt korábban elképzelte.

„Úgy éreztem, naplót kell vezetnem az alkoholfogyasztásomról, hogy kiderüljön, többet iszom-e, mint ami társadalmilag elfogadott, egyénileg védhető vagy pánikhelyzetben indokolt. Ez egy önsegítő könyv, így legalább nem kellett megvennem másét” – ismertette a humorista.

Miután Zacher Gábor toxikológus is elolvasta a könyvet, közösen kerestek tanulságokat a mű szerzőjével. A könyvet szakmai szemmel értékelő orvos azzal szembesítette Bálint Ferencet, hogy csalódott benne.

„Az egyik fejezetben arról ír, hogy szereti a japán sört, pedig az borzasztó. Rettenetesen sz*rok, ihatatlanok. Egyszer ittam, először és utoljára. Amikor azt a fejezetet olvastam, összeomlott minden” – mondta viccesen.

Komolyra fordítva a szót, Zacher Gábor az alkoholizmussal kapcsolatban elmondta, hogy járványhelyzetben is visszaköszönt a való világ. Ilyen helyzettel még nem találkoztunk, az emberek számára a betegség tartós veszélyhelyzetet jelent, ami szorongást és depressziót okoz, a feszültséget pedig oldani kell. Ezt pedig sokan az alkoholban találják meg.

A toxikológus szerint, ha a szülő otthon megissza a napi három sört, az még nem a világ, de az élete részét képezi, a mintát pedig a gyerek is megtanulja. A járvánnyal kapcsolatban pedig a legnagyobb gond az, hogy a megoldás, ami a vakcina, tőlünk teljesen független.

A Felelős Alkoholista című könyv már megrendelhető az Álomgyár Kiadó weboldalán és megtalálható a legnagyobb magyar könyvesboltokban.

 

 

SOCIAL MEDIA