Fehérvárról gurulnak a legjobb kerekek

Hírek

Az Arconic bővíti az alumínium keréktárcsa gyárát Magyarországon. A közel 35 milliárd forintos fejlesztéssel a könnyű súlyú, tartós és könnyen tisztítható Alcoa szállítmányozási célú keréktárcsák iránti megnövekedett keresletet elégíti ki a cég. A beruházás hozzávetőlegesen 200 új munkahelyet teremt.

Az Arconic új keréktárcsa gyártóüzem alapkövét helyezte el az Arconic-Köfém Kft.magyarországi telephelyén. Az új létesítmény jelentős kapacitásbővítést eredményez az alumíniumból préselt Alcoa kerekek gyártása terén, amely a nehéz tehergépkocsiknál és buszoknál használatos legkisebb súlyú kerékként van számon tartva. A közel 35 milliárd Ft (130 millió USD) értékű beruházással az Arconic idővel akár meg is duplázhatja európai keréktárcsa gyártási kapacitását, hogy növelje piaci részesedését Európa, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia fejlődő piacain.

„Keréktárcsáink alkalmazásával növelhető a hasznos teher, miközben csökken az üzemanyag-szükséglet és a karbantartási költség is” – nyilatkozta Tim Myers, az Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások Divíziójának elnöke. „A gépjárműflották egyre inkább előnyben részesítik a könnyű súlyú, tartós kerekeket és ezzel a fejlesztéssel eleget tudunk tenni a megnövekedett keresletnek” – tette hozzá.

A zöldmezős beruházás kapcsán a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron. Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47 százalékkal könnyebbek és ötször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright EVO változatot is.

Az Arconic Magyarországról

Az Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az akkori Székesfehérvári Könnyűfémműben. Az Arconic fontos szerepet tölt be Magyarországon, egyike a legnagyobb 100 vállalatnak és a 10 legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van. Munkavállalóinak létszáma meghaladja a 2.200 főt. Az Arconic Magyarországon vezető beszállítója a kereskedelmi szállítmányozásnak, a légiközlekedésnek, az ipari gázturbina és az általános ipari piacoknak a Székesfehérváron működő Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások, a Globális Hengerelt Termékek és a Mérnöki Termékek és Rendszerek Divíziókhoz tartozó termékkörével. Ez utóbbi divízióhoz tartozó, de a légiközlekedési és a kereskedelmi szállítmányozási piacokat kiszolgáló Arconic Rögzítő Rendszerek üzletágunk Nemesvámoson működik, míg az Arconic Kovácsolt és Sajtolt Termékek üzletága Egerben az autóipar vezető beszállítója. Az Arconic Magyarországon, Székesfehérváron hozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi.

SOCIAL MEDIA