Energiahatékonyság napelemmel

Hírek

A költségtakarékos tippek, eszközök és rendszerek iránt érthető módon megnövekedett a kereslet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy jelen helyzetben milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre az energiafogyasztásunk pozitív irányban történő befolyásolására, és hogyan tud manapság mindehhez hozzájárulni a napelemes rendszer használata.

 

Költségtakarékosság: házi praktikák

Hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, villanybojler, elektromos fűtőtestek. Ezek a legtipikusabb áramfogyasztók a háztartásban. Használatuk révén otthonunk rezsijének egy (gyakran igen jelentős) részét az áramszámla teszi ki. Sokat spórolhatunk, ha régi, hagyományos háztartási kisgépeinket új, energiahatékony készülékekre cseréljük. Különösen igaz ez például a minden otthonban megtalálható, az év minden napján, a nap minden szakában üzemelő hűtőszekrény esetében. Ily módon a korábbinál kevesebbet használunk a  villamos energiából, ezzel csökkentve havi kiadásainkat. Ehhez képest újszerű megközelítés, amikor nem a már megtermelt energiával spórolunk, hanem eleve magunknak állítjuk elő és használjuk fel. Erre szolgál a napelemes rendszer.

 

Mekkora legyen most a napelemes rendszer?

Mitől függ, hogy mekkora beruházásra, azaz mekkora rendszerre van szükséged? A kiépíteni kívánt napelemes rendszer teljesítménye az adott háztartás éves áramfogyasztásának függvénye. Az egyes háztartások éves áramigénye eltérő, hiszen számos tényezőtől függ: elektromos fűtési rendszer, klíma, elektromos autó használatakor magasabb értékkel kell számolnod, mint  abban az esetben, ha csak a háztartási kisgépeket üzemelteted vele. Ettől függetlenül nagy általánosságban kijelenthető, hogy egy átlagos áramfogyasztású négy fős háztartás energiaszükséglete hozzávetőlegesen 8-10 napelem panelből (illetve a teljesítmény tekintetében hozzá illeszkedő inverterből) többnyire már nagy részben vagy  teljes egészében fedezhető.

 

Hol és hogyan tárolhatod az áramot?

Az eddigi gyakorlat, illetve a korábbi szakmai ajánlás szerint a szükségesnél valamivel nagyobb rendszert és hozzá nagyobb teljesítményű inverter bekötése volt preferált annak érdekében, hogy esetleges új fogyasztók bekerülését is elbírja a rendszer. A nullszaldós elszámolásnak köszönhetően ezzel a többlettermeléssel akár passzív jövedelemre is szert tehettünk. A hálózatba visszatáplálás azonban már csak a 2022. október végéig beadott igénybejelentések esetén lehetséges.

Hol tudod most tárolni a megtermelt villamos energiát? Miután a hálózatba visszatáplálás már nem elérhető az új belépők számára, a napelem panelekből és az inverterből álló rendszerbe akkumulátorokat is szükséges integrálni. Ennek segítségével helyben, hálózatfüggetlen módon tárolhatod, majd használhatod fel a megtermelt energiát. Ez a lehetőség számos előnyt rejt magában, ugyanakkor a beruházás költségei számottevően megnövekednek. Arról, hogy mekkora rendszert ajánlatos kiépítened, most már nem csupán éves áramfogyasztásod, hanem az akkumulátorok árának és teljesítményének függvényében érdemes döntést hoznod.

 

Fotó: Shutterstock

 

SOCIAL MEDIA