Elektromos, benzines vagy dízel? – Milyen céges autót válasszunk?

Hírek

Amennyiben cégünk bármilyen okból több autót is birtokol, korántsem mindegy, hogy milyet választunk. Az autó, akárcsak az iroda vagy a telephely elhelyezkedése, külleme és belseje mind-mind árulkodnak a cégről, a tulajdonos igényességéről, és arról is, hogy a vezetőség mennyire becsüli dolgozóit, külső munkatársait és ügyfeleit. Ekképp a céges autó is megmutatja rólunk, kik vagyunk, és hogy mennyire fontos számunkra a megjelenés. Nem mindegy hát, milyet választunk!

 

Milyen céges autót válasszunk?

Céges autó esetén az első, amit meg kell határoznunk, hogy magunk szeretnénk-e birtokolni a járművet vagy beérjük csupán a használatával, és a lízingelés mellett döntünk. Ez elsősorban a cégünk anyagi helyzetétől függ, ám nem minden esetben járunk jobban a lízinggel, hiába kecsegtet havi bérleti díjjal. Érdemes utánaszámolni, hogy pontosan mire kell az autó, és hogy hány kilométert tennénk bele havonta.

Ugyan vannak előnyei a lízingelésnek, hátránya lehet, hogy nem minden lízingcég engedélyezi a kocsin való apró módosításokat. Így előfordulhat, hogy nem például nem alkalmazhatunk rajta autófóliázást, ami marketingszempontból rendkívül nagy veszteség lenne.

 

Mi alapján döntsünk?

Az sem utolsó szempont, hogy használt vagy új autót veszünk – ami jellemzően szintén az anyagi helyzetünktől függ. Ha a kérdés eldőlt, továbbra is döntéshelyzet előtt állunk: elektromos, dízellel működő vagy benzines járművet vegyünk? Nyilvánvalóan itt is sok múlik az áron, ám a kérdés továbbmutat ennél: melyik miért jó, és mivel előnyösebb egyik a másiknál?

 

Benzines és dízelautók

Jelen helyzetben előnyös választás lehet akár új, akár használt autóról van szó, ugyanis a benzinárak viszonylag barátiak, kérdés azonban, hogy ez meddig tart. A dízelautók vitathatatlan előnye, hogy alapjáraton kevesebbet fogyasztanak, mint benzines társaik. Száz kilométeres távolságban mérve a dízelautók nagyjából 5-6 litert használnak el, míg a benzinesek ugyanezen a távon akár tízet is.

A gázolajjal működő autók azonban többe kerülnek, lassabban gyorsulnak, és hangosabbak is, mint a benzinesek. Ennek ellenére azoknak, akik hosszabb távokat terveznek megtenni az autóval, a dízeles javasolt, hiszen ilyenkor ütközik ki valójában a benzin és gázolaj ára közti különbség. Heti több száz, illetve havi több ezer kilométer megtétele esetén érezhető az árakban a különbség, ám városban a benzinessel is tökéletes vásárt csinálhatunk. A dízeles autók esetében azonban nem érdemes megfeledkezni azok fokozottabb környezetkárosító hatásáról!

 

Elektromos autók

Az elektromos autóknak számtalan előnye és hátránya is van. Mivel ez nem egy régi technika, a használt elektromos autók is meglehetősen drágák, hiszen csupán pár éve vannak a piacon, így alapból többet kérnek értük, mint hagyományos társaikért. Rendkívüli előnye, hogy ingyen parkolhatunk vele, továbbá karbantartása is olcsóbb. Jellemzően applikáció is jár hozzá, ami jelzi, ha valami hiba áll fenn, így kész diagnózissal vihetjük a szerelőhöz vagy a márkaszervizbe, nagyjából számítván arra, hogy mennyibe fog kerülni a kaland.

Az általános problémákat azonban megúszhatjuk, hiszen szűrőt vagy motorolajat nem kell benne cserélni. Hátránya, hogy töltése rendkívül nyűgös lehet. Teljesen feltöltve nagyjából 150 kilométert bír, úgyhogy városi közlekedéshez ideális, ám hosszabb távra csak úgy érdemes elindulni vele, ha felmérjük előtte a töltési lehetőségeket, és számolunk az idővel, ami ezzel jár.

 

A harmadik kerék, a hibrid

Pár szót a hibridről is ejtenünk kell, ugyanis ez is egy meglehetősen elterjedt fajta. A hibrid kocsi a saját maga által termelt elektromosságot használja fel, és egészíti ki a benzines meghajtást. Ez a fajta sokkal halkabb, mint a hagyományos autók, ám az önmaga által termelt elektromosság leginkább a gyakori megállások és elindulások során jön létre, így hosszabb utakra ez sem ideális, ha a spórolás a cél. Ennek ellenére az elektromossal ellentétben töltés nélkül is jól bírja a hosszú utakat.

 

Milyen egy jó céges autóflotta?

Ha több kocsival rendelkezünk, érdemes figyelembe venni, hogy bármikor történhet váratlan eset, így mindig gondoskodnunk kell arról, hogy legyen szabad autó. Érdemes a flotta tagjait ugyanazon fajtából választani, hiszen több márkaszerviz biztosít ilyen esetben kedvezményt az ár tekintetében.

Emellett ha egy egész flottával rendelkezünk, érdemes megfontolnunk az autófóliázás lehetőségét. Egy-egy autóra is érdemes fóliát tenni, de több jármű esetén igazán szembetűnő, hogy mekkora értéket képvisel egy ilyen fólia: úton-útfélen, megyén innen és túl hírét vihetjük szolgáltatásainknak. Így az egyik legeredményesebb reklámozási formát használhatjuk ki. Ha minél kevesebbet bajlódnánk a kocsikkal, akár flottakezelő cégre is bízhatjuk őket, így mentesülve a karbantartástól.

 

SOCIAL MEDIA