Egy lett EP-képviselő az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB informátoraként tevékenykedett

Hírek

A képviselők arra figyelmeztetnek, hogy egyes választott európai politikusok és pártok tudatosan szolgálják Moszkva érdekeit, aláásva ezzel az EU egységét és demokráciáját.

A csütörtökön 433 igen szavazattal, 56 ellenében és 18 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament teljes felháborodását és komoly aggodalmát fejezi ki Oroszország folyamatos erőfeszítései miatt, amelyek célja az európai demokrácia aláásása a beavatkozás és a dezinformáció különböző formáival.

A szöveg kiemeli, hogy a Kreml megpróbálja megosztani az európai polgárokat. Rávilágít arra is, hogy Moszkva „befolyásoló ügynököknek” szervezett be néhány EP-képviselőt, és bizonyos európai politikai pártokkal függési viszonyt alakított ki, többek között pénzügyi támogatás révén, amelyek ezek után az orosz propaganda felerősítőiként működnek és Oroszország érdekeit szolgálják.

Az állásfoglalásban a képviselők mély aggodalmukat fejezik ki a közelmúltban megjelent hírek miatt, amelyek szerint Tatjana Ždanoka lett EP-képviselő állítólag az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB informátoraként tevékenykedett. Hangsúlyozzák, hogy mind az Európai Parlamentnek, mind a lett hatóságoknak alaposan ki kell vizsgálniuk az ügyet, hogy meghatározzák a megfelelő szankciókat és büntetőeljárásokat. Ugyanakkor az állásfoglalás rámutat más olyan esetekre is, amikor EP-képviselők tudatosan szolgálták Oroszország érdekeit, többek között az orosz megszállt területeken szervezett hamis választási megfigyelői missziók révén.

Oroszország különböző uniós országokat vesz célba

Az Európa-szerte évek óta rendszeres leleplezésekre hivatkozva, a képviselők felháborodtak azon, hogy Oroszország több demokratikus országban is megtalálta a módját annak – gyakran az uniós tagállamok jogszabályait megsértve –, hogy jelentős finanszírozást nyújtson politikai pártoknak, politikusoknak, tisztviselőknek és mozgalmaknak, hogy beavatkozzon és befolyást szerezzen a demokratikus folyamatokban. Ilyenek például a bankkölcsönök nyújtása, a vásárlási és kereskedelmi megállapodások, valamint a pénzügyi tevékenységek elősegítése.

A szöveg példákat is felsorol a különböző országokban a közelmúltban történt orosz befolyásolási kísérletekre, beleértve a szélsőjobboldali politikai pártok és szereplők ellátását narratívákkal Németországban és Franciaországban azzal a céllal, hogy aláássák a közvélemény támogatását Ukrajnában, és Szlovákiában is. Az EP-képviselőket aggasztja az X, korábbi nevén Twitter, közösségi médiaplatformon terjedő dezinformáció és illegális tartalom is.

A Moszkva által támogatott európai szeparatista mozgalmakat tekintve, a képviselők rendkívül aggódnak a katalán szakadárok – köztük a katalán regionális kormány képviselői, illetve Carles Puigdemont volt regionális elnök és jelenlegi EP-képviselő –, és az orosz kormányzat közötti állítólagos kapcsolatok miatt.

A Parlament azt szeretné, ha az érintett katalán EP-képviselők és orosz képviselők közötti kapcsolattartással kapcsolatos ügyeket az Európai Parlament képviselőinek magatartásával foglalkozó tanácsadó bizottság  elé utalnák további vizsgálat céljából. Az állásfoglalás azt is megjegyzi, hogy az orosz beavatkozás Katalóniában egy szélesebb körű orosz stratégia része lehet, amely az EU-n belüli széthúzást és az EU belső destabilizációját hivatott előre mozdítani. A Parlament felszólítja az illetékes igazságügyi hatóságokat, hogy folytassanak hatékony vizsgálatot a Kremlhez állítólagosan köthető EP-képviselők kapcsolatai ügyében – írják.

Photo by abigail low on Unsplash

SOCIAL MEDIA