EP: a katari FIFA labdarúgó világbajnokság előkészítése során migráns munkavállalók ezrei vesztették életüket

Hírek

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el a katari emberi jogi helyzetről. A képviselők kiemelik, hogy az ország úgy nyerte el a FIFA világbajnokság rendezését, hogy közben hitelt érdemlő hírek szerint többeket megvesztegettek és virágzott a korrupció. A Parlament megdöbbentőnek tartja, hogy Katar felkészülése során elsősorban az építőiparban dolgozó bevándorló munkavállalók ezrei vesztették életüket vagy sebesültek meg.

 

„A FIFA-n belül elharapódzott a rendszerszintű és mélyen gyökerező korrupció”, jelentik ki a képviselők, és sajnálatukat fejezik ki, hogy a világbajnokság Katarnak ítélése 2010-ben nem volt áltátható és a folyamat során hiányzott a felelősségteljes kockázatelemzés. Megállapítják: a szervezet jelentősen rontotta a nemzetközi labdarúgás megítélését és hitelét.

A Parlament felhívja az uniós tagállamokat, különösen a nagy nemzeti labdarúgó-szövetséggel rendelkezőket, például Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot, hogy gyakoroljanak nyomást az UEFA-ra és a FIFA-ra, hogy azok alapvető reformokat hajtsanak végre. A reformok között szerepelnie kellene a labdarúgó-világbajnokságok odaítélésére vonatkozó demokratikus és átlátható eljárások bevezetésének és az emberi jogok és a fenntarthatósági kritériumok szigorú végrehajtásának a fogadó országokban.

A sportolók és a szurkolók védelme és a „sportmosás” megszüntetése érdekében ne lessen nemzetközi sporteseményt odaítélni olyan országnak, ahol az alapvető jogok és az emberi jogokat megsértik és a nemi alap erőszak pedig nyilvánvalóan szisztematikusan fordul elő.

 

A világbajnoksági előkészületek minden áldozatát kárpótolni kell

Az állásfoglalás üdvözli, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a katari kormány az ún. Munkavállalói Támogató és Biztosítási Alapon keresztül 320 millió amerikai dollárt térített vissza a bérekkel kapcsolatos visszaélések áldozatai számára, akiknek nagy része külföldi, hiszen a becslések szerint a több mint két millió külföldi munkavállaló Katar teljes munkaerejének 94 százalékát teszi ki.

A képviselők azonban sajnálatosnak tartják, hogy munkavállalók milliói és családjaik továbbra is ki vannak zárva a visszatérítésből, és kérik, hogy az alapot terjesszék ki úgy, hogy az  a világbajnoksághoz kapcsolódó munkálatok kezdete óta ott dolgozó összes munkavállalóra kiterjedjen, beleértve valamennyi halálesetet és a munkavállalók emberi jogaival kapcsolatos egyéb visszaéléseket.

A képviselők felszólítják a FIFA-t, hogy a munkavállalókat sújtó munkakörülmények miatti kárpótlásul járuljon hozzá egy átfogó rehabilitációs programhoz a munkavállalók családjai számára.

 

Teljes körű vizsgálatra van szükség

Mivel a migráns munkavállalók jelentős mértékben hozzájárulnak Katar gazdaságához és a 2022. évi labdarúgó-világbajnoksághoz, a Parlament sürgeti a katari hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a körükben történt haláleseteket és nyújtsanak kártérítést a családoknak azokban az esetekben, amikor a munkavállalók munkakörülményeik miatt haltak meg. A Parlament támogatja Katar erőfeszítéseit a munkavállalók munkakörülményeinek javítására és jogaik érvényesülésének biztosítására – ezt a nemzetközi közösség is szorgalmazza. A képviselők az elfogadott reformok teljes körű végrehajtására szólítják fel az országot.

A képviselők elítélik az LMBTQI+ közösség állami elnyomását, amelybe beletartozik az is, hogy a katari jogszabályok értelmében LMBTQI+ embereket vádemelés vagy tárgyalás nélkül hat hónapig ideiglenesen fogva lehet tartani. Az állásfoglalás sürgeti Katart, hogy erősítse meg a nemek közötti egyenlőséget, többek között például a nők gyámság alá vonása maradványainak eltörlésével, és fokozza a nők jelenlétét a formális munkaerőpiacon.
Az állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

 

Fotó: FIFA

 

SOCIAL MEDIA