Egy kis odafigyeléssel az otthonunkból is városi oázist varázsolhatunk

Hírek

Tenczer Ágnes, az Örs vezér téri IKEA lakberendezőjének tanácsaival élvezni fogod az otthon töltött nyári napokat!

 

A lakás hűvösen tartásának legegyszerűbb módja, ha eleve megakadályozzuk, hogy túlhevüljön. A megfelelő árnyékolással mérsékelhető az épületbe jutó fény és hő mennyisége, így elkerülhető, hogy a szobák már a kora reggeli órákra felforrósodjanak.

Hővédelem szempontjából a leghatékonyabb védelmet az ablakon kívüli árnyékolók, például a spaletták, redőnyök kínálják, hiszen ezek már az előtt felfogják a napfényt, hogy az elérné és felmelegítené az ablaküveget. Ugyanakkor ma már számos árnyékoló megoldás létezik, ami között mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt az öntapadós hővédő ablakfóliától a fényt átengedő dekorfüggönyökön át az akár teljes sötétséget kínáló fénykizáró függönyökig.

„Egy jól megválasztott sötétítőfüggöny például trendi színeivel tökéletesen fog passzolni a hálószobád hangulatához, és a vasárnap délelőtti gondtalan lustálkodáshoz is ideális körülményeket teremt” – mondja Tenczer Ágnes, az IKEA lakberendezője. „A sötétítést a fénykizáró rolók is megoldják, sőt a cellás rolók méhsejtes szerkezete extra szigetelő réteget rejt magában. Érdemes végiggondolni, hogy melyik helyiségben pontosan milyen megoldásra van szükség, és akár az árnyékolók különböző kombinációt alkalmazni az ablakokon, hogy mindig megfelelő fényviszonyokat és hővédelmet lehessen teremteni.”

 

Hűvösebb hálószoba

A túlhevült hálószobában nem lehet pihentetőt aludni, ezért fontos, hogy ebben a helyiségben is kellemes legyen a klíma. A légkondicionáló és a ventilátor használata mellett a kora reggeli és késő esti kereszthuzat is érezhetően lehűti a szoba levegőjét, de például a szőnyeg átmeneti feltekerése, a gyapjú vagy gyapjú tartalmú textíliák kerülése is segít hűvösebben tartani a szobát. Helyettük érdemes például lyocel vagy selyemszövésű ágyneműhuzatot használni, mert ezek hűvös tapintása frissítő érzést ad, töltetként pedig nyáron a vékonyabb paplanok, hűsítő betétek használata ajánlott.

„A világosabb színű textilek használata szintén csökkenti a hőérzetet, levegősebbnek, szellősebbnek hat tőlük a helyiség. Az ágytakaró, a díszpárnák huzatának lecserélésével frissebb lehet a szoba” – emlékeztet Tenczer Ágnes.

 

Növények kint és bent

A szobanövények párolgása hőt von el a környezetből, jobb lesz tőlük a lakás levegője és látványuk is frissítő hatást kelt. Érdemes azonban egy kis extra figyelmet fordítani gondozásukra a legmelegebb hónapokban. Növényeid meg fogják hálálni, ha egy vízpermetező palackkal időnként átfújod a leveleiket. A balkonon vagy teraszon, erős napsütésben álló cserepesek védelméről pedig egy kinyitható napernyővel tudsz gondoskodni. A keleti, nyugati és déli fekvésű ablakok elé ültetett lombhullató fákkal hosszú távon is javítható az otthon klímája.

 

Főzés a szabadban

Azon túl, hogy a nem használt elektromos eszközök kikapcsolásával is csökkenthető a fölösleges hőtermelés, a legnagyobb változást a főzési idő csökkentésével, vagy azzal lehet elérni, ha eleve a szabadban főzünk. A friss zöldségekből és gyümölcsökből ilyenkor rengeteg hidegen készíthető étel kerülhet az asztalra, amik a nagy melegben akár még jobban is esnek. Ha mégis főzni vagy melegíteni kell valamit, az indukciós főzőlapok a gáz működtetésű vagy elektromos tűzhelyekkel ellentétben nem melegítik fel a környezetüket, ráadásul a hordozható indukciós főzőlapokkal a balkonon vagy teraszon is megoldható a főzés.

 

SOCIAL MEDIA