Áprilisban érkezik az IKEA új kollekciója

Hírek Kiemelt

Az új ÖMSESIDIG kollekció a hamisítatlan latin-amerikai hangulatot, kultúrát és hagyományokat mutatja be mexikói, chilei és kolumbiai alkotók közreműködésével, akik mindannyian saját kifejezésmódjukkal gazdagítják a termékcsaládot.

 

Az IKEA 2022-es chilei piacra lépésével a dizájn új kifejezésmódjait és nézőpontjait ismerte meg. Az ÖMSESIDIG kollekció megalkotásához az IKEA a dizájn, a divat, a művészet, a gasztronómia és az építészet területén dolgozó helyi alkotókkal működött együtt. A vállalat ezen törekvése jelenik meg a kollekció elnevezésében is: az ÖMSESIDIG szó svédül azt jelenti, „kölcsönös”, és az egymás iránti kölcsönös kíváncsiságra utal, a tervezés során az IKEA és a művészek egymástól tanultak és közösen alkottak.

„Kíváncsiak voltunk mi történik, ha a kulturális és kézműves hagyományokat a divat, a gasztronómia, az építészet és a művészet avantgárd alkotóival hozzuk egy platformra. Az így létrejött izgalmas kollekció a közreműködő alkotók sokszínű tehetségét ünnepli, amelyben minden dizájn az alkotójának sajátosan gazdag kifejezésmódját tükrözi” – mondja Friso Wiersma, az IKEA of Sweden tervezője.

A harminc termékből álló kollekció az ünnepi pillanatok, közös étkezések és zenés összejövetelek ösztönzője. Az üvegárukat, terítékeket, dekorációkat, gyertyatartókat, ülőkéket, textíliákat, párnahuzatokat és hűtőtáskákat magába foglaló kollekciót a FRAKTA táska két különleges változata, illetve a SYMFONISK wifi hangszórós képkeret háromféle előlapja teszi teljessé.

Az ÖMSESIDIG kollekció Latin-Amerika gazdag kulturális, kézműves és művészeti hagyományainak egy-egy szeletét mutatja meg, miközben rávilágít a régió népességének sokszínűségére és az egységet alkotó hasonlóságokra is. A tárgyak mindegyike alkotójuk művészi megközelítését és kifejezésmódját tükrözi. Abel Cárcamo Segovia konyhai eszközeinek ívelt formáit és szabadon áramló, organikus vonalvezetését például Chile nemzeti tánca, a cueca inspirálta.

„Sokat töprengtem azon, hogy mit is szeretnék megmutatni, végül úgy döntöttem, hogy a tánc Chile kultúrájában betöltött szerepére hívom fel a figyelmet. Érdekes kihívás volt rátalálni arra, hogy miként tudnám a hagyományos cueca mozdulatait és ritmusát a formatervezés nyelvén kifejezésre juttatni” – meséli Abel Cárcamo Segovia, chilei terméktervező.

„Szeretem és gyakran használom az erőteljes színeket, hogy az emberek úgy érezzék, mintha velem együtt egy karnevál résztvevői lennének. A szín az az energia, amivel mindenki hozzájárulhat a bulihoz” – mondja Diana Ordoñez, kolumbiai művész.

Liliana Ovalle a kollekcióhoz stílusos ülőkét, lime formájú szervírozótálat, kancsót és színes üvegpoharakat tervezett, amelyek vidám megjelenése feldobja az összejövetelek és partik hangulatát.

„A családi ünnepek gyermekkori emlékeiből merítettem inspirációt, az előkészületek, a zene, a dekorációk mélyen a mexikói kultúrában gyökereztek, és különlegesen egyedivé varázsoltak minden alkalmat. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségem volt rá, hogy feltárjam ezt a kapcsolatot, és olyan játékos mintákat tervezzek, amelyek felidézik ezeket a vidám pillanatokat: a lime gyümölccsel teli asztaloktól kezdve a bulik végén földön heverő színpompás pinata darabokig” – meséli Liliana Ovalle, mexikói terméktervező.

 

SOCIAL MEDIA