Egy hét után lemondott a pedofil-botrányba keveredett Novák Katalin

Hírek Kiemelt

Novák Katalin „rendkívüli bejelentésének” hírét az M1 délutáni híradója közölte elsőként.

Mint ismeretes, egy hete tart a botrány Novák Katalin köztársasági elnök döntése miatt, aki megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének. K. Endre tudott arról, hogy az intézet igazgatója szexuálisan zaklatja a gondjaira bízott gyerekeket, de segített eltussolni az igazgató ügyét, hamis nyilatozatokat íratott alá a bántalmazott gyerekekkel. K. Endrét a gyermekmolesztálás eltitkolásában játszott szerepéért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek első és másodfokon is.

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004-16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak minderről – írta összefoglalójában a 444.hu. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket.Az igazgató és a nevelő ellen majd egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az otthont 26 éven át igazgató V. különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat orális szexre. V. amúgy Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa is volt. Őt mindezért nyolc év börtönre ítélték. Ezzel párhuzamosan azonban kényszerítés miatt is elítélték az igazgatót és az áprilisban kegyelemben részesített helyettesét, amiért megpróbálták rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.

Novák Katalin egy teljes hétig nem nyilatkozott arról, miért kegyelmezett meg egy pedofil-ügy jogerősen elítélt szereplőjének. Lemondását csak február 9-én délután jelentette be, amikor már a kormánysajtó is támadta.

Az ügy másik érintett szereplője, a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit igazságügyminiszter egy hétig szintén hallgatott, majd ő is lemondott.

SOCIAL MEDIA