Díjazták a Toyota balesetmegelőző rendszerét

Hírek

A legújabb Toyota Safety Sense biztonsági csomaggal felszerelt japán Toyota Corolla Sport megkapta a legjobb, „ASV+++” minősítést a baleseti következményeket csökkentő fékrendszerért a preventív biztonságot vizsgáló JNCAP értékelésén. A tesztről látványos videofelvételek is készültek, így láthatjuk, mit észlel egy sofőr, illetve egy külső szemlélő a rendszer működése közben.

A legújabb, az aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák egyedülállóan széles tárházát magába foglaló Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomaggal felszerelt japán Toyota Corolla Sport kapta a legmagasabb pontszámot a JNCAP preventív biztonságot vizsgáló értékelésben. A Safety Sense csomag intelligens távolságérzékelő radart és parkolást segítő féket (álló tárgyak) is tartalmaz, és az ezekkel felszerelt Corolla Sport a legmagasabb „ASV+++” értékelést érte el. Az ASV+++ szint új besorolásnak számít, amit idén vezettek be Japánban a legjobb eredmény minősítésére. A korábbi kategóriák kiegészítése azért vált szükségessé, mert a vizsgálat már kiterjed a baleseti következményeket csökkentő fékrendszerre is, amely érzékeli a gyalogosokat (éjszaka, közvilágításnál), valamint a téves pedálhasználatból eredő gyorsulást megakadályozó eszközre és a gyors autózást támogató első világításra.

Az alábbi linken tekinthető meg a rendszer működése nappali fények mellett, kívülről.

Ugyanez a sofőr szemszögéből.

A rendszer ugyanakkor éjszakai fények mellett is működik Az alábbi linken ezt láthatjuk a sofőr szemszögéből.

Ugyanez kívülről.

A legújabb generációs, továbbfejlesztett szenzoros funkciókkal rendelkező és az európai Toyotákba is alapfelszereltségként beépített Toyota Safety Sense preventív biztonsági csomag szériafelszerelés minden japán Corolla Sport modellben. A tesztelt modell esetében a következőket tartalmazza: ütközést megelőző biztonsági rendszer, amely éjjel-nappal érzékeli a gyalogosokat, és nappal érzékeli a kerékpárosokat.

További biztonsági funkciók extraként rendelhetők meg, ilyen az intelligens távolságérzékelő radar és a parkolást segítő fék (álló akadályokhoz). Ezek a berendezések érzékelik a falakat vagy az üvegtáblákat, és ezáltal megelőzik vagy enyhítik az ütközés következményeit. A Corolla Sport az elérhető 126 pontból 122,4 pontot szerzett, és ezzel a vizsgálat aktuális fordulóján átesett járművek közül a legjobb eredményt érte el.

Japánban a gyalogosokat érintő halálos balesetek 70 százaléka éjjel történik. Ennek leküzdésére a Toyota 2018-ban bemutatta a Safety Sense frissített változatát, melyben az ütközést megelőző rendszer éjszaka is felismeri a gyalogosokat. Japánban jelenleg öt Toyota modellben széria felszerelés a Toyota Safety Sense. A Toyota a jövőben növelni fogja a Safety Sense csomaggal felszerelt modellek számát.

A vállalat célja, hogy integrált biztonsági koncepciójára alapozva még biztonságosabb autókat és technológiákat fejlesszen. Ez a megközelítés határozza meg a jövőbeli biztonságtechnológia és járműfejlesztés irányát. A Toyota továbbra is nagy erőkkel dolgozik olyan intézkedéseken, amelyek segítségével integrálja az embereket, a járműveket és a közlekedési környezetet. Ennek segítségével csökkenteni lehet a baleseti sérüléseket és halálozásokat, ami a mobil társadalom legfontosabb célja.

A JNCAP-ről

A Japan New Car Assessment Programot (JNCAP) 1995-ben indították együttműködésben a japán Vidékfejlesztési, Infrastruktúra, Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztériummal (MLIT) és a közlekedésbiztonságért és áldozatsegítésért felelős nemzeti ügynökséggel. A vizsgálat a japán piacon kapható járműveket értékeli. A vizsgálat során a preventív biztonsággal, az ütközési biztonsággal és a gyalogosvédelemmel kapcsolatos teszteket végeznek el.

 

SOCIAL MEDIA