Az infláció magas szintje drasztikus változásokat eredményezett a lakásvásárlási szokásokban

Hírek Kiemelt

Egyre több ember kénytelen elodázni a saját ingatlan vásárlását, és dönt úgy, hogy inkább albérletben tölti el a következő éveit. Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője szerint ez az inflációval összefüggő tendencia jelentős változásokat hozott a budapesti belvárosi albérlethelyzetben is.

 

„A belvárosi albérlethelyzetet hagyományosan a nyár közepére, végére eső időszak határozza meg, amikor a felvételi ponthatárok kiderülnek és a szeptembertől Budapesten élő diákok megkezdik az albérletek keresését” – mondja a szakértő. – „Ebben az évben is erősödést érzékelünk tavasz óta az albérletpiacon, különösen a belvárosi területen. A Central Home adatai szerint a bérleti díjak 5-10%-os emelkedését tapasztalhatjuk a belvárosi kiadó lakások esetében.”

 

A budapesti albérletárak és különbségeik

A jelenlegi átlagos bérleti díj Budapesten körülbelül 200.000 forint körül mozog. Azonban fontos megjegyezni, hogy a bérleti díjakat nem csak a lokáció befolyásolja, hanem az ingatlan típusa is. Például, a használt nappali + 1 hálószobás lakások átlagos bérleti díja 175.000 forint, míg egy újépítésű kiadó lakás esetében ez az átlag 250.000 forint körül mozog.

 

A turizmus és az AirBnB piac hatása

Az AirBnB piac visszaállása a turizmus újraindulásával komoly kihívást jelenthetne a hosszú távú albérletkínálat alakulására. Bár a kereslet a belvárosi szálláshelyek iránt továbbra is nagy, a pandémia idején a rövidtávú kiadásról hosszútávúra váltó tulajdonosok nem tértek vissza a pár napot itt tartózkodók piacára. Ennek egyik oka, hogy a közvetítőcégek díjai és a hozzájuk kapcsolódó adminisztratív munka mennyisége sokakat eltántorít a hagyományos albérletpiacon való részvételtől.

„A jelenlegi helyzetben a bérlőknek rugalmasnak kell lenniük, és számításba kell venniük a piaci változásokat” – folytatja Ben-Ezra Orran.  -„Az ingatlanpiac folyamatosan adaptálódik az aktuális gazdasági környezethez és a trendekhez, így a bérlőknek és bérbeadóknak is fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek az aktuális piaci helyzetről.”

Budapest belvárosi albérletpiacának jelenlegi helyzete tükrözi a gazdasági és társadalmi változások hatását, és a jövőbeni kilátásokat illetően a piaci szereplőknek továbbra is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a trendeket és a változásokat, hogy a lehető legoptimálisabb döntéseket hozhassák meg bármely helyzetben.

 

SOCIAL MEDIA