Az EB halálcsoport vége: vélemények a magyar válogatott szerepléséről

Tejszínhub

Bár a magyar labdarúgó válogatott végül a papírformának megfelelő negyedik helyen végzett a csoportban, a helyzet mégsem ennyire egyszerű. Világklasszisaink nincsenek, győzelmeket nem arattunk, ám a csapat harcossága, lelkesedése és a két legutóbbi világbajnok ellen elért döntetlenjei sokak őszinte elismerését kivívták, a magyar kapitány és a futballisták pedig szomorúsággal vegyes büszkeséggel vették tudomásul a csoport végeredményét. 

 

Válogatottunk olasz származású, de szívében magyarrá lett kapitánya, Marco Rossi a Facebookon így mondott köszönetet:

Sziasztok kedves barátaim! Itt vagyunk.

Az Euro2020 számunkra véget ért. Szomorú vagyok, mert három meccsen át küzdöttünk, de a sors más utat szánt nekünk. Másrészről viszont nem is lehetnék boldogabb az utazásunkat tekintve.

Félelem nélkül játszottunk három klasszis csapat ellen. A fiaink mindent megtettek. Nagyon sokat edzettünk, és fantasztikus légkörben készültünk a meccsekre. Az edzőtábor lenyűgöző volt, és szeretnék köszönetet mondani nektek.

Játékosoknak, szurkolóknak, szakmai stábnak, mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy ez az álom valóra váljon.

Nem jutottunk tovább a csoportból, de hihetetlen tapasztalatot szereztünk, amelyre egész életemben emlékezni fogok.

Köszönöm, és örökké hajrá magyarok!

Rossi mestert honfitársa, a La Gazzetta dello Sport újságírója így méltatta: „Papíron a magyarok Európa-bajnoki szereplése nem volt sikeres, de valójában az volt: a franciák elleni sajtótájékoztató utáni elérzékenyülést felválthatja a büszkeség. Hosszú volt Rossi útja, de sikerült olyan közösséget kialakítania, amely a legjobbakkal is képes felvenni a verseny.” 

A tekintélyes brit The Guardian szerint a magyaroké volt a legkönyörtelenebb kiesés („The cruellest of eliminations.”) „Magyarország hat percre volt attól, hogy továbbjusson a halálcsoportból, de Leon Goretzka lecsapott Münchenben, így a csapat ott fejezte be a tornát, ahová mindenki várta őket: csoportutolsóként. A magyarok nyolcvannégy percig megfogták Portugáliát, majd döntetlenre végeztek Franciaországgal és Németországgal.”

Lothar Matthäus

Lothar Matthäus, korábbi 150-szeres német válogatott, korábbi magyar szövetségi kapitány véleménye: Német állampolgárként, korábbi német válogatott labdarúgóként csalódott voltam a mérkőzés végén. A magyarok annyira lenyűgöztek, hogy teljes mértékig együttéreztem velük. Ott lenne a helyük a legjobb tizenhat között. A portugálok ellen nyolcvannégy percen át tartották magukat, Franciaország és Németország ellen pedig parádésan futballoztak. Büszke vagyok rá, hogy korábban a magyar labdarúgás szereplője lehettem!”

A csapat szereplését több korábbi labdarúgó is méltatta.

Dárdai Pál

Dárdai Pál korábbi 61-szeres válogatott, a Hertha BSC volt játékosa, jelenlegi vezetőedzője úgy fogalmazott, „mindent összevetve semmi ok a búslakodásra, a csapatszellem kiváló, az elszántság példaértékű, a magyarok imádják a futballt, a Puskás Aréna gyönyörű – Szalai Ádáméknak ott kell folytatniuk az ősszel, ahol most abbahagyták.” Király Gábor korábbi 108-szoros válogatott, a Hertha BSC és az 1860 München volt kapusa a helyszínen láttam a mérkőzést. Ő úgy értékelt, hogy „a magyar válogatott meglepte a németet, nemcsak a gólokkal, hanem a játékával. Méltó befejezése volt ez a csoportkörnek, a csapathoz hasonlóan a szurkolók is kitettek magukért.” Lőw Zsolt korábbi 25-szörös válogatott labdarúgónk, a Cottbus, a Rostock, a Hoffenheim, a Mainz egykori védője, jelenleg sikeres edző a BL-győztes Chelsea csapatánál: „Nagyon közel jártunk a csodához a németek ellen, de így is büszkének kell lennünk a játékosainkra, valamint a drukkereinkre, akik bárhol járnak, mindig varázslatos hangulatot teremtenek.” 

A mi szereplésünk tehát most véget ért, ám a torna folytatódik. Következik az egyenes kiesés szakasz, szombaton este két összecsapással: 18:00-tól Wales-Dánia, 21:00-tól Olaszország-Ausztria.

 

SOCIAL MEDIA