Az autizmussal élőket támogatja a JOY Magazin

Hírek Kiemelt

A JOY Tündér a Marquard Group Hungary 2015-ben indított programja, amely jótékonysági szervezeteket és a társadalom számára hasznos kezdeményezések mellé áll anyagi segítséggel, valamint a láthatóságuk növelésével.

 

A JOY Tündér támogatta már többek között a United Way Magyarország az értő olvasásért létrehozott Könyvforgató programját, a NEO Segítőkutya Alapítványt, amely fogyatékkal élő emberek életéhez ad társat, valamint a Magyar Gyerekmentő Alapítványt, hogy minden mentőkocsijukat felszerelhessék egy-egy életmentő készülékkel. A JOY Tündér a Kézenfogva Alapítványt, az Őrzők Alapítványt, a Csodalámpa Alapítványt, valamint 2020-ban és 2021-ben is az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő gyerekek tehetséggondozásáért tett erőfeszítéseit is segítette.

Az Autistic Art alapítvány 2006 óta foglalkozik az autizmussal élőkkel: speciális lakóotthonokat támogat, ahol az érintett fiatalok méltó életet élhetnek, művészeti rajz programjával pedig a társadalom és az autisták közeledését mozdítja elő.

Fontos, hogy a nem autista emberek jobban értsék és ismerjék autista társaikat, hiszen sokszor azonosak a problémáink, ám mi azokról tudunk beszélni, segítséget kérni, míg az érintettek nem. Gryllus Dorka és Lengyel Tamás színművészek, az Autistic Art alapítvány ügye mellé állva fogalmazzák meg fenti gondolataikat.

Az autizmus egy egész életen át tartó fejlődési rendellenesség, ami Magyarországon közel 150 000 embert érint. Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz, sokszor az önálló életvitelre nem képesek, az érintettek 40%-a nem tud beszélni.

A lakóotthonokban a hétköznapjaikat szakemberek kísérik végig, új kapcsolatokra, baráti és szerelmi szálakra is lelhetnek. Az Autistic Art felismerte, hogy a gyakran beszédre is képtelen fiatalok a művészet erejével kapcsolódhatnak a többi emberhez. Az alapítvány művészeti programjával beleláthatunk az autizmussal élők különleges világába, miközben az otthonok lakói előtt is új lehetőségek nyílnak ki. Színes, természetes, egyedi rajzaikat bárki megismerheti, motívumaik több magyar kortárs képzőművészt is megihlettek már – írják.

A lakóotthonok komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, külső támogatói segítség hiányában fennmaradásuk bizonytalanná válhat. A JOY olvasói lapvásárlásukkal hozzájárulnak az otthonok és az azokban zajló művészetterápiás foglalkozások működéséhez. Ezáltal ahhoz, hogy az autista fiatalok és családjaik színesebb, teljesebb életet élhessenek – teszik hozzá.

 

SOCIAL MEDIA