Az AstraZeneca Evusheld nevű antitest kombinációja hatékonynak bizonyul a koronavírus omikron variánsa ellen

Hírek Kiemelt

Az AstraZeneca Evusheld nevű hosszú hatású COVID-19 elleni antitest készítménye az új vizsgálatok szerint hatékony védelmet nyújt a koronavírus omikron (B.1.1.529) variánsával szemben.

 

A vizsgálatok szerint az Evusheld két komponensének koronavírus semlegesítési képessége azon a szinten van (171 ng/ml és 277 ng/ml a két komponens tekintetében), amely alapján megfelelő védelmet nyújt a COVID-19 betegség omikron variánsával szemben. A készítmény gátló koncentrációja a SARS-COV-2 vírus eredeti törzsével szemben mindezt 1,3, illetve 1,5 ng/ml literben éri el.

Ezek a korai adatok, melyeket az omikron variáns úgynevezett pszeudovírus teljes tüskefehérje tesztje révén végeztek, megerősíti, hogy az Evusheld két komponense, a tixagevimab és a cilgavimab kombinációja minden jelenleg ismert vírusvariánssal szemben hatékony védelmet biztosíthat1.

A tanulmányt az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatóságának (FDA) független szakemberei végezték. A kutatást az Egyesült Államok kormánya finanszírozta.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási elnökhelyettese szerint „a vizsgálat szerint az Evusheld hatékonysága az omikron variánssal szemben is fennmarad. A két kiemelkedően hatékony, egymás hatását kiegészítő antitest kombinációját úgy alakítottuk ki, hogy lehetőséget nyújtson az újonnan megjelenő koronavírus-variánsokkal szemben. Az Evusheld az első hosszú hatású antitest kombináció, amelyet az amerikai gyógyszerhatóság a COVID-19 betegség-megelőzési céllal engedélyezett. Folyamatosan együttműködünk más országok hatóságaival annak érdekében, hogy az Evusheld minél több országban elérhető legyen a COVID-19 elleni küzdelemben.”

Az Evusheld korábbi klinikai vizsgálatainak idején az omikron variáns még nem jelent meg. A vállalat ezért tovább gyűjti az adatokat annak érdekében, hogy minél jobban megértsük az új variáns hatását a megelőzésben és kezelésben. További elemzések folynak az Evusheld hatékonyságával kapcsolatban mind az AstraZeneca, mind külső vizsgálók révén. Ezek az eredmények hamarosan elérhetők lesznek.

Az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott az Evusheld számára 2021 decemberében a COVID-19 megelőzésére felnőtteknél és serdülőknél, akiknek egészségi állapota vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelése miatt immunhiány áll fenn, és akiknél esetleg nem alakul ki megfelelő válasz a COVID-19 oltásra, valamint azok számára, akiknek a COVID-19 elleni védőoltás nem javasolt. Az első adagok várhatóan napokon belül elérhetők lesznek az Egyesült Államokban.

Világszerte a népesség kb. 2%-a a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz3,4. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy ezeknek az embereknek a védelme fontos abból a szempontból is, hogy megelőzzük az újabb variánsok feltűnését5.

A fentieken túl a TACKLE fázis 3 vizsgálatban az Evusheld 50%-kal csökkentette a COVID-19 betegséggel kapcsolatos súlyos és halálos esetek számát a placeboval szemben azon betegek esetén, akik a fertőzést követő 7 napon belül terápiás céllal kapták a kezelést6.

 

SOCIAL MEDIA