Átlagosan havi ötezer forintot költenek vitaminokra, étrendkiegészítőkre a magyarok

Hírek

A többség, azért fogyasztja ezeket rendszeresen, mert úgy gondolja, hogy fontos a bevitelük a szervezetbe – derül ki a PROformance Laboratories funkcionális italok és a Stilla étrendkiegészítő cseppek forgalmazójának, a Quattroceuticalnak a legfrissebb felméréséből.

 

A válaszadók 43 százalékának az elsődleges szempont az étrendkiegészítő választáskor az, hogy a választott termék többféle szempontból is hasznos legyen a számára. Közel ilyen hangsúlyos nekik az is, hogy a készítmény a lehető legnagyobb arányban tartalmazzon természetes összetevőket (39%). Ez különösen az egészségtudatosok (43%), és az 55 év feletti (48%) fogyasztóknak fontos. Velük ellentétben a férfiak (26%) és a 18-35 év közötti korosztály (30%) esetében a természetes összetevők kevésbé lényegesek. A harmadik helyre szorult a választási rangsorban az, ha a probléma kezelésére az adott termék a legmegfelelőbb (38%), míg az ár-érték arány csak negyedik szempont a vásárlási döntés meghozatalakor (33%).

A felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek akkor tartanak hitelesnek egy vitamint vagy étrendkiegészítőt, ha annak létezik tudományos háttere és igazolható, hogy mi, miért került bele (58%). Ez a megközelítés az egészségtudatosokra, a diplomásokra és a 18-35 év közötti korosztályba tartozókra a legjellemzőbb.  Sokan ugyanakkor szeretnek maguk meggyőződni a készítmények hatásosságáról (57%). Ők a termék hitelességéről a saját tapasztalataik alapján alkotnak véleményt. Az orvosok, gyógyszerészek ajánlása (36%) pedig csak harmadik tényezőként merül fel a vásárláskor.

A C és a D vitamint egyaránt a legkedveltebb termékeknek számítanak a megkérdezettek körében. Holtversenyben az első helyen végeztek a felmérésben felsorolt vitaminok és étrendkiegészítők listáján. Utánuk még a multivitamin készítmények és a kalcium fért fel a dobogóra. C vitaminból a legtöbben (40%) napi 1000 mg-ot fogyasztanak. Viszont minden ötödik válaszadó (20,76%) csak alkalomszerűen szedi ezt a vitamint. Ez a szélsőségesség fakad abból is, hogy a kutatásba bevont embereknek csak a 24 százaléka tudta helyesen megmondani, hogy a napi szükséges bevitel csupán 80mg lenne C vitaminból.

A válaszadók közel fele (48%) jellemzően 5000 forint alatt, míg az egyharmaduk (33%) valamivel többet, 5.000 és 10.000 forint közötti összeget költ egy hónapban vitaminra. Meglepő, de a férfiak kevésbé érzik fontosnak a vitaminbeszerzést. Közülük a megkérdezettek 17 százaléka egyáltalán nem szán erre pénzt. Étrendkiegészítők esetében is a havi maximum 5.000 forintos kiadás az általános. Legalábbis a válaszadók 38 százaléka esetében, míg minden ötödik megkérdezett 5.000 és 10.000 forint közötti összegre taksálta azt a pénzt, amit ezekre a fajta termékekre szán.  Viszont sokan vannak azok is, akiket egyáltalán nem hoznak lázba ezek a készítmények. A megkérdezettek több mint harmada (34%) azt állította, hogy soha nem költ étrendkiegészítőkre.

“A kutatás rávilágít arra, hogy sokan keresik a természetes hatóanyagokat, de talán még nem rendelkeznek elég információval arról, hogy milyen vitamint vagy étrendkiegészítőt mikor és hogyan lenne érdemes fogyasztaniuk. A folyadék alapú termékek nemcsak azért lehetnek hatásosabbak, mert gyorsabban felszívódnak, hanem mert nem tartalmaznak extra vivőanyagokat, így csak azt juttatják be a szervezetbe, amire annak valóban szüksége lehet” – mondta el Molnár Nikoletta, a PROformance Laboratories egyik alapítója és termékfejlesztője, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi kutatója.

 

Fotó: Diana Polekhina/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA