A háború kitörése óta sokkal kevésbé foglalkozunk az egészségünkkel

Hírek

Bár a legtöbben inkább a téli időszak során szoktak a megfelelő vitaminfogyasztásra odafigyelni, azonban ez a tavaszi és a nyári időszakban legalább ilyen fontos, hiszen az immunrendszernek ilyenkor is szüksége van a támogatásra, azonban mégis csökkenni szokott ilyenkor az érdeklődés a C és D vitamint iránt. Ezzel szemben a háború hírére megugrott az érdeklődés a jód iránt, a fogyókúrás csodaszerektől pedig ismét sokat várnak a strandolni vágyók – mesélte Jánvári András e-kereskedelmi szakértő. 

 

A jód legalább olyan pánikvásárlást váltott ki, mint a benzin

Éppen ahogyan a koronavírus-járvány kezdetekor hiány keletkezett élesztőből vagy lisztből – nem is beszélve a wc papírról –, vagy az utóbbi hetekben üzemanyagból a pánikszerű vásárlás hatására, az orosz-ukrán háború kitörésének hírére jódból kezdtek betárazni az emberek. Mindezt a nukleáris katasztrófától való félelem váltotta ki, azonban az egészségügyi szakértők is több ízben próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem jó megoldás. „Egyrészt azért, mert nem tanácsos különösebb indoklás nélkül nagyobb mennyiségben fogyasztani, ugyanis hatással lehet a hormonháztartásra. Emellett az is probléma, hogy így éppen azok a vásárlók nem fognak jódtablettához jutni, akiknek szükségük lenne rá” – emelte ki Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

 

Egy pillanat alatt elfelejtettük a pandémiát

Az elmúlt két évben – nem véletlenül – nagyon megnövekedett az érdeklődés az egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos hírek iránt. Mindenki azzal foglalkozott, hogy milyen gyógyszerek lehetnek hatásosak a vírus ellen, milyen vitaminokat kell szedni, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, milyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak, illetve mit lehet ezek ellen tenni. Mindennek egy pillanat alatt búcsút intettünk, amint kitört a szomszédos országban zajló háború, ugyanis az internetes keresési eredmények alapján úgy tűnik, hogy innentől kezdve nagy mértékben visszaesett az érdeklődés az egészséget érintő cikkek, termékek iránt.

 

Tudatosabban fogyasztunk vitamint

Az idei év első pár hónapjában nagyon hektikus volt az érdeklődés a C, illetve a D vitamin iránt. „A pandémia során nagyon jól látszott a keresési és vásárlási eredményekből, hogy a médiában rendre előkerült a vitaminfogyasztás szükségességének témaköre” – mutatott rá Jánvári András. „Az viszont elmondható, hogy az elmúlt években sokkal tudatosabbak lettünk hazánkban a vitaminbevitelt illetően. A lakosság nagyobb aránya ismerte meg, hogy érdemes vitaminokat is használni az egészségmegőrzés érdekében, bár előfordul, hogy továbbra is hullámzó az érdeklődés” – tette hozzá a szakértő.

 

Javában a nyárra készülünk

Míg a november és a december jellemzően az immunerősítésről szokott szólni, így megugrik átmenetileg a kereslet a vitaminok iránt, azonban a tél végén mindezt lecseréljük fogyókúrás termékekre. „A fogyókúrák esetében sokan a „csodában” reménykednek, és elhiszik, hogy pár tabletta beszedése elegendő ahhoz, hogy megváltozzon a megjelenésük. Pedig, ha valakinek nem szerencsés a genetikája, akkor helyes táplálkozás, életmódváltás és rendszeres mozgás nélkül nem igazán fog eredményeket elérni” – hívta fel a figyelmet Jánvári András.

 

SOCIAL MEDIA