Arany Rajzszög pályázat: díjazták a hazai alkalmazotti grafika vezéregyéniségeit

Hírek Kiemelt

A nagy hagyományokkal bíró 17. Arany Rajzszög kiállításon a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból összeállított több mint 400 kiállított művel találkozhatnak majd az érdeklődők november 6-23 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terem kiállítóterében. De ugyanitt, ugyanebben az időben a Vylyan Pincészet 15. Bogyólé borcímke verseny pályázati anyagait felvonultató tárlatot is élvezheti a közönség. 2019-ben az Arany Rajzszög életműdíjat Antal Pál érdemelte ki. Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díjazták Boskovitz Oszkárt. Farkas Anna és Batisz Miklós páros a kulturális díjat vehették át. Marcell Tamás szuverén tervezőgrafikai díjban részesült. A zsűri Borbás Mártonnak az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, míg Bakos Katalinnak a magyar tervezőgrafikáért díjat ítélte oda. Az idén először megbízói díjat is átadott a zsűri, amelyet Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója vehetett át.

Az Arany Rajzszög Társaság az idén is elsősorban konkrét megbízásokra készült tervezőgrafikai munkákat várt a pályázóktól. A hazai tervezőgrafikai szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, az idei 12. Graphifest keretében az A-R-T (Arany Rajzszög Társaság) 17. Arany Rajzszög és a Vylyan Pincészet 15. Bogyólé címketervezési pályázatainak alkotásaiból álló kiállításokat Pinczehelyi Sándor, tervezőgrafikus, képzőművész és Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója nyitották meg. A díjazott pályaművek mellett a teljes, gazdag kiállítási anyag november 23-ig díjmentesen tekinthető meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terem kiállítóterében (I. emelet, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.) hétfőtől szombatig 10–18 óráig (vasárnap: zárva).

Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át, ami napjainkban a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés.

 

2019 évi Arany Rajzszög díjazottak:

 Antal Pál – életműdíj

A zsűri az idén Antal Pálnak adományozta az életműdíjat sok évtizedes színvonalas, sikeres pályafutásáért. A tervezőgrafikus és kiállítástervező a budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett 1972-ben. 1976-tól többször nyert nívódíjat Az év plakátja pályázaton. 1987-ben Munkácsy-díjat kapott. l976-tól szerepel rendszeresen grafikai- és plakátkiállításokon. 1972-ben Varsóban, 1978-ban Londonban állították ki plakátjait. Alkotása található a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is.

Boskovitz Oszkár – az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díj

Boskovits Oszkár tervezőgrafikus, tipográfus, betűtervező művész a közelmúltban kifejtett magas szintű szakmai munkájáért érdemelte a bíráló bizottság elismerését. Az egyik legtermékenyebb betűtervezőként a Metropolitan Egyetemen is oktat betűtörténet és -tervezést.

Farkas Anna és Batisz Miklós – kulturális díj

Az alkotó páros a lipcsei könyvvásár magyar standjának megtervezéséért vehették át az Arany Rajzszög kulturális díjat.

Farkas Anna 1996-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán diplomázott. Fő profilja a logók, emblémák, katalógusok és kiállítások arculatának grafikai tervezése. 2006-ban több kollégájával közösen hozták létre a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát (MATT). Munkái a legnevesebb hazai és nemzetközi szakmai kiadványokban szerepelnek és rendszeres résztvevője tervezőgrafikai kiállításoknak. Munkáit számos hazai- és nemzetközi díjjal jutalmazták, így például már korábban, 2007-ben is nyert Arany Rajzszög díjat.

Batisz Miklós karrierje hamar a belsőépítészeti tervezés, valamint a reklám – arculattervezési és grafikai jellegű feladatok – irányába fordult. Részt vett a MATT megalapításában is. A fontosabb szakmai sikereit széles skála jellemzi: pub-ok, bowlingpályák, kávézók belsőépítészetétől, lámpacsalád tervezésén vagy a Danubius Hotels Group arculattervezésén keresztül kiállítások tervezéséig.

 

Marcell Tamás – szuverén tervezőgrafikai díj

A legjobb szuverén tervezőgrafikai produkcióért díjat elnyerő Marcell Tamás tervezőgrafikusként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1999-ben. 2010-ben hozta létre saját műhelyét, a Marcell Stúdiót, emellett alapító tagja a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának is. Otthonosan mozog a szakma számos területén, legyen szó céges arculat kialakításáról, katalógusok, magazinok tervezéséről vagy akár illusztrációkról – de Nagy Feró vagy a Heaven Street Seven rajongói is biztosan találkoztak CD-borítóival. Részt vett több televíziós csatorna arculatának átalakításában (m2, a Cool TV, a Life Network, TV2).

 

Borbás Márton – az év pályakezdő tervezőgrafikusa díj

A zsűri Borbás Mártonnak ítélte az év fiatal pályakezdő tervezőgrafikusa díjat.

Bakos Katalin – a magyar tervezőgrafikáért díj

A zsűri Bakos Katalinnak a művészettörténészi munkásságának jelentős részében a magyar plakátművészet közel- és régmúltjának kiemelkedő kutatásáért ítélte oda a magyar tervezőgrafikáért díjat. Számos fontos plakátkiállítás szervezője, rendezője, tanulmányírója. Több jelentős tudományos igényű könyv szerzője e-tárgyban, melyek ma és a jövőben nélkülözhetetlen, mértékadó írások a tervezőgrafikus szakma, és a területet kutatók számára.

Debreczeni Mónika (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet) – megbízói díj

Idén először ítélte oda a zsűri az Arany Rajzszög megbízói díjat, amelyet Debreczeni Mónika inspiráló, példaértékű megbízói tevékenységéért vehetett át. Mint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója 15 éve teljes odaadással mentorálja a Bogyólé címkepályázatot, teret adva így a fiatal tervezőknek, hogy tapasztalatot és hírnevet szerezhessenek szakmájukban. Az évek során folyamatosan bevonta az iskolákat, a szaktanárokat a döntésekbe és figyelembe vette a szakmai véleményeket. A Vylyan Pincészet rendszeresen támogat kulturális eseményeket, rendezvényeket is, így a művészetekhez és a kultúrához való hozzáállása példaértékű.

SOCIAL MEDIA