Kozák Ákos: „Ritkán van ilyen sikere egy embernek pályafutása során”

Hírek Kiemelt

Megkezdődött az óvatos nyitás, van remény, hogy belátható időn belül újra normális életet élhessünk. Ennek örömére, avagy egyelőre inkább ennek reményében a Márkamonitor kisinterjú-sorozatot indít Nyitnikék címmel. Mai beszélgetőpartnerünk Kozák Ákos közgazdász, szociológus, az Impetus Research business partnere, az Egyensúly Intézet társalapítója, a Future Forum Danubia igazgatója.

 

Tavaly szeptemberben, két év előkészítő munka után lépett ki a fényre az Egyensúly Intézet, akkor mutattátok be a Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című vaskos kötetet, az intézet politikai-gazdasági-társadalmi vízióját. Milyen visszajelzéseket kaptatok az olvasóktól, illetve a megszólított döntéshozóktól?

Ritkán van ilyen sikere egy embernek pályafutása során. Megérte a ráfordított idő és sok munka a kollégáim részéről, hihetetlen pozitív visszacsatolást, folyamatos megerősítést kaptunk és kapunk ma is a partnerektől és olvasóktól. Boros Tamás és Filippov Gábor nevét külön ki kell emelnem, ők a szerzők és a könyv mögött álló csapat irányítói.

 

Azóta több alkalommal jelentkeztetek szakpolitikai javaslatokkal, podcastekkel, online beszélgetések formájában megszólaltattatok több külföldi vendéget. Milyen volt ezeknek a fogadtatása? Készültök arra, hogy az érdeklődők személyesen is részt vehessenek majd a programjaitokon, lesznek élő viták?

Természetesen várjuk és készülünk a személyes találkozókra. Amit lehetett, kihoztunk az online formátumból, de persze az élénk viták terepe mégis egy konferenciaterem vagy kisterem. De a szakpolitikai sorozatot rendületlenül folytatjuk.

 

Az Egyensúly Intézet bemutatkozása előtt néhány hónappal a saját céged megalapítása volt a hír. Mi történt azóta, hogy áll, milyen eredményeket ért el az Impetus Research? Van időd azzal is foglalkozni?

Stratégiával és kiemelt partnerekkel igen, a napi irányítás viszont Bacher János kollégámé. Ez egy sok évtizedes együttműködésen alapuló „seamless” kapcsolat, a piac egyik legfelkészültebb szakembere János, feltétlen bizalommal vagyok iránta.

 

Tavaly májusban még képlékeny volt, milyen lesz az „új normalitás”. Azóta sok mindent megszoktunk, sok mindenben megváltoztunk. Szociológusként hogy látod, miben és mennyiben változtatta meg a Covid Magyarországot?

Ezt elmondom egy konferencián, ennyi hely kevés erre. No meg azért érdemes várni még néhány hónapot, amikor legalább egy-egy mintázat megszilárdul és ha nem is tudományos, de szakmai megállapításokat tehetek.

 

Te beoltattad magad? 

Az a helyzet, hogy némi önteltséggel kezeltem a járványt. Állandó baráti társaságom, állandó sportolási szokásaim végigkísérték a járványt. Átestem és már korábban megkaptam az oltásokat. A kissé leegyszerűsítő hozzáálláson túlmenően ugyanakkor sokat foglalkoztatott az egész toposz társadalomlélektani hatása. Három korafelnőtt gyermekem van, állandó kapcsolatban vagyok az ő baráti körükkel és folyamatosan vizsgáltam ennek a korosztálynak a bizalommal kapcsolatos reakcióit. Tettem ezt apaként és szociológusként is. Csak sajnálni tudom a mai fiatalokat, még sokáig őrzik majd a járvány lenyomatát.

 

Szakács László főszerkesztő

SOCIAL MEDIA