A videós tartalomgyártásnak kulcsfontosságú szerepe van a digitális marketingben

Hírek Kiemelt

A válság és az elmúlt években történt rengeteg változás kihívások elé állítja a márkákat, a marketingeseknek pedig szembe kell nézniük azzal, hogy a korábbihoz hasonló eredmények eléréséhez ma már nem elég a jól bevált „rutinkommunikáció” – muszáj feltérképezni és kiaknázni az újabb eszközökben és csatornákban rejlő lehetőségeket.

 

A digitális térben eltöltött idő jelentős része közösségimédia-platformokon történik, és az itt zajló változások új lehetőségeket kínálnak organikus növekedés szempontjából. Ahhoz, hogy a márkák lépést tudjanak tartani az új trendekkel, és akár organikusan is kiemelkedhessenek a tömegből, hatékony videós tartalomgyártási stratégiára van szükségük.

A platformok algoritmusai folyamatosan változnak, és új formátumok (például az Instagram Reels és a YouTube Shorts) jelennek meg. Ahhoz, hogy jól működő videókat készíthessünk, fontos megérteni a platformok közötti különbségeket.

 

Az alapvető szempontok a legismertebb platformoknál:

 • A Facebookon hosszabb videókra (3-5 perc) érdemes koncentrálni, és a horizontális formátum még mindig jobban teljesít.
 • Az Instagramon a Reels-videók felé hajlik az algoritmus, a videók akár 90 másodpercesek is lehetnek, itt viszont kifejezetten a vertikális formátum működik jól.
 • A TikTokon a rövid, vertikális videók dominálnak, amelyek sokszor figyelemfelkeltőek, szórakoztatóak vagy edukatív tartalmúak.

Mindháromnál fontos a látványos és dinamikus tartalom, valamint a videók feliratozása, mivel ezeket sokan hang nélkül nézik.

 

Most pedig nézzünk tíz hasznos tippet, amelyek alkalmazásával jobb eredményeket érhetünk el a videós kommunikációnál:

 

 1. Ismerd a közönséged!
  Gyűjts információkat a saját követőidről és a felhasználói interakciókról, majd használd ezeket az adatokat a tartalomgyártási stratégia kialakítása során. Tesztelj különböző formátumokat és témákat, tudd meg, hogy mi érdekli a célközönséged igazán és készíts annak megfelelően olyan tartalmat, amely valóban releváns és megszólítja őket. Legyél tisztában azzal is, hogy mely platformokon tölti a célközönséged a legtöbb időt, és mindig optimalizáld a tartalmat az adott felületre.
 2. Ragadd meg a nézők figyelmét az első három másodpercben!
  Készíts rövid, pörgős és lebilincselő videókat, fogalmazd meg a legfontosabb üzeneteket tömören és egyszerűen, és mindenképp használd a feliratozást, mert nagyon sokan hang nélkül is fogyasztanak videós tartalmat. Pro tipp: a videó elején érdemes lehet bedobni egy kérdést vagy egy elgondolkodtató témát, amire csak a videó végén térsz vissza, így megnövelheted a megtekintési arányt.
 3. Találj ki izgalmas címeket és készíts figyelemfelkeltő bélyegképet!
  A címek legyenek egyszerűek, figyelj a keresőoptimalizálási szempontokra és használd a releváns kulcsszavakat. Használj színes és kontrasztos képeket a bélyegképhez, de még jobb, ha emberek arcát ábrázolja és érzelmeket tükröz.
 4. Tervezz előre!
  Első lépésként határozd meg, hogy mennyi tartalmat akarsz posztolni (legalább heti 3-4-szer javasolt posztolni Facebookra, Instagramra és TikTokra és milyen gyakran. Készíts egy ütemtervet és tartsd be a határidőket a folyamat során. Figyelj oda a releváns világnapokra és készíts reaktív tartalmakat a márkád arculatához kapcsolódó alkalmakra! Ilyen lehet a karácsony, a gyereknap, de akár a Star Wars-nap is („May the fourth be with you!”).
 5. Használd ki a trendeket!
  A trending audiók és különböző kihívások (challenge) kihasználásával sokkal könnyebben létrehozhatsz virális tartalmat. Az egyre jobban felkapott (trending) tartalmakra a felhasználók aktívabban reagálnak, a megosztásoknak és hozzászólásoknak köszönhetően pedig az algoritmus előrébb sorolja ezeket.
 6. Képviseld a márkát autentikusan!
  A márkafiókoknál (brand account) egyre fontosabb lesz a valós személyek szerepeltetése, főleg a videós tartalmaknál, amellyel mélyebb kapcsolatot hozhatsz létre a márka és a követőid között. A videód szereplői hosszú távon hozzájárulnak a márka közönségének építéséhez, ami segíthet jobban megérteni a célközönséged. Mutass be érdekes élethelyzeteket vagy mesélj el szórakoztató történeteket, amelyekkel a nézőid könnyen tudnak azonosulni.
 7. Nincs semmi kreatív ötleted? Készíts videósorozatot!
  Ha nem jön az ihlet, csak válassz ki egy népszerű formátumot, amely illik a márkádhoz, és posztolj róla rendszeresen. Például: „A legviccesebb dolgok, amiket a héten mondtak nekünk az áruházban”, „Új termékek, amelyek a héten érkeztek be hozzánk”, „A szakértő válaszol” stb.
 8. Az ötlet fontosabb, mint a kivitelezés!
  Ne csak a vizuális vonzerőre koncentrálj, hanem a mondanivalóra és az egyedi, szórakoztató ötletekre. Ez főleg a kisebb márkákra igaz, nem pedig a luxustermékekre, ahol nem rontja le a márka image-ét egy kevésbé jól megvilágított, nem profi filmes kamerával felvett tökéletesen beállított videó. Az egyedi és kreatív üzenetek segíthetnek kiemelkedni a többi tartalom közül.
 9. Az edukációs tartalom is lehet izgalmas!
  A könnyedebb és humorosabb megközelítésű edukációs tartalmak szórakoztatják és lekötik a felhasználókat, még akkor is, ha fiatalabb célközönségről van szó. Az edukációs tartalom támogatja a konverziókat, mivel felhívja a figyelmet a termékekre és vonzóbbá teszi azokat.
 10. Mérj és optimalizálj!
  Használd ki az adatelemzés által nyújtott lehetőségeket a hatékony videótartalom-stratégia kialakításához. Kövesd figyelemmel a főbb mutatókat, különösen a megtekintéseket, megjelenéseket, eléréseket és konverziókat, hogy meghatározd, melyik tartalom és formátum működik a legjobban a célközönségednek.

A videós tartalomgyártásnak tehát kulcsfontosságú szerepe van a mai digitális marketingben, és a fent említett tippek segíthetnek nagyobb sikereket elérni a közösségi médiában. Sok sikert!

 

Szerző: Horváth Petra, közösségimédia-specialista, Growww Digital

 

SOCIAL MEDIA