A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segíti az Ukrajnából menekülőket

Hírek Kiemelt

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakorvosi munkával, valamint gyógyszerekkel, maszkokkal, fertőtlenítőkkel, mosó- és öblítőszerekkel segíti az ukrajnai háború menekültjeit, illetve az ukrán határ menti települések családorvosait és az itt felállított befogadóközpontokat.

 

A Szolgálat Tiszakóródon állította fel saját segítőpontját, itt dolgoznak orvosaik, illetve innen osztják szét az adományokat. A szakorvosi ellátásban nem csak a menekültek részesülnek, hanem a térség kistelepülésein élő gyerekek és fiatalok is.

Önkéntes munkájukhoz eddig gyermekorvos-gyermekneurológus, nőgyógyász, bőrgyógyász, fül-orr-gégész szakorvos és fogorvosok csatlakoztak, de a lista folyamatosan bővül.

Tiszakóródra települt a mobil nőgyógyászati szűrőkamion is, amelyben önkéntes orvosaik szűrik, gyógyítják a hozzájuk fordulókat, illetve tanácsadást tartanak. A szűrőkamionban két vizsgáló van.

Március végéig Tiszakóródon dolgozott a Gyermekmentő Szolgálat gyermekorvos-gyermekneurológus szakorvosa is, ahol a menekülteket, illetve a környéken élő gyerekeket, fiatalokat vizsgálta és kezelte. Összegzése szerint a gyermekek túlnyomó többsége egészséges, de a fogazatuk nagyon rossz állapotban van. Problémás továbbá, hogy a menekült gyerekek oltási helyzete bizonytalan. Legtöbbjüknek nincs oltási bizonyítványa, de még szüleiknek se.

Az orvosok rendelkeznek az alapvető ellátáshoz szükséges gyógyszerkészlettel, amit részben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vásárolt, részben a Szolgálat tagjai adtak adományba.

A Gyermekmentő ezen kívül nagyobb mennyiségű gyógyszert is eljuttatott a határ menti települések családorvosi rendelőinek, illetve a határon túlra, kárpátaljai kórházaknak, valamint a Nagyváradon működő romániai egyesületén keresztül a környező ideiglenes befogadópontoknak. A Richter Gedeon Nyrt.-től adományba kapott, 16 millió forint értékű gyermek, illetve felnőtt antibiotikumok mintegy felét küldték a határon túlra.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 500 euró támogatást kapott a német Bayernwerk AG cégtől, amit Dr. Egon Leo Westphal, a Bayernwerk vezérigazgatója adott át. Az adományt a Szolgálat jószolgálati nagykövete, a Bayernwerk AG most leköszönő felügyelőbizottsági tagja, Dr. Marie-Theres Thiell asszony további 500 euróval egészítette ki.

A METRO Csoport adományaként 300.000 forint értékű kézfertőtlenítőt és szájmaszkot tudtak szétosztani a térségben, az IHeelp cégtől 320.000 forint értékben kaptak fertőtlenítő, mosó- és öblítőszereket, amelyeket Tiszakóródnak ajándékoztak: a befogadóközpontnak, a helyi iskolának és az orvosi rendelőnek.

 

SOCIAL MEDIA